Székely terrorper: elnöki audiencián kérnek kegyelmet az elítélteknek

Bíró Blanka 2019. január 13., 16:40

A székelyföldi terrorperben elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az lehet, ha elnöki kegyelemben részesítik őket – véli Fejér László Ödön háromszéki szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Archív Fotó: Gecse Noémi

Elnöki audienciára jelentkezik Fejér László Ödön háromszéki szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, hogy személyesen tájékoztassák Klaus Johannis államfőt azokról a tényekről, amelyekből kiderül, hogy a kézdivásárhelyi terrorperben meghozott bírósági ítélet alaptalan.

A kezdeményezők azt remélik, hogy érveikkel meggyőzik az államfőt, aki elnöki kegyelmet gyakorolhat.

Az ügy előzménye, hogy több magyar parlamenti képviselő továbbította az államfőnek a Citizengo.org/hu oldalon összegyűjtött több mint tízezer civil támogatói aláírást. Johannistól azt kérték, hogy tegyen lépéseket a Beke–Szőcs-ügyben hozott jogerős ítélet érvénytelenítése érdekében. A beadványra az elnöki hivatal egyik tanácsosa válaszolt, kiemelve, hogy „egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági végzés érvénytelenítése nem esik az államfő hatáskörébe, amit az alkotmány 85–94. szakasza szabályoz.”

{K1}

Fejér László Ödön ennek kapcsán kijelentette, bár az államfőnek nem hatásköre egy bírósági végzés érvénytelenítése, elnöki kegyelmet gyakorolhat a 2002/546-os törvény alapján. Eszerint

a kegyelemben való részesítést hivatalból is megteheti, anélkül, hogy azt valaki igényelné.

Miután id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke nyilvános kegyelmi kéréssel fordult az államfőhöz, a szenátor kapcsolatba lépett Magyarország legfelsőbb bíróságának volt elnökével, hogy egyeztessék, milyen jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek. A megbeszélés során egyetértettek abban, hogy a két fiatal szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az elnöki kegyelemben való részesítés, ezért jelentkeznek audienciára.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Tőkés László – magánlátogatása után – az év elején európai parlamenti képviselői minőségében is meglátogatta az elítélteket a csíkszeredai börtönben, az EP külügyi bizottsága elnökének ajánlásával. Tőkésnek ebből az alkalomból lehetősége nyílt megtekinteni a csíkszeredai börtönben uralkodó viszonyokat is.

{K2}