Rangos elismerés a csíkszentsimoni fúvósoknak

Péter Beáta 2019. január 13., 14:58

Zenei világkörüli utazásra hívta a közönséget két alkalommal is szombaton a tíz éves fennállását ünneplő Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar. Ám nem csak ők készültek meglepetéssel: rangos kitüntetésében részesült a zenekar és vezetőjük, Sándor Árpád.

Fotó: Günther Ottó

A Csíkszentsimoni Ijfúsági Fúvószenekar évről évre január elején újévi koncerttel örvendezteti meg a csíkszeredai közönséget. Ezúttal magyar táncokkal, szóló darabokkal, könnyűzenei átiratokkal és csárdással készültek.

Nehéz műveket játszottunk, úgy is készültünk, hogy a gyerekek bírják meg mind a két koncertet. Sikerült is jól beosztaniuk az energiájukat

– magyarázta Sándor Árpád karmester a koncert után.

A Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar 2009-ben alakult harminc taggal. Az évek során mintegy száz fiatal fordult meg a zenekarban,

jelenleg kilencvenkét tagot számlál az együttes.

Az alapító Sándor Árpád szerint a tíz év alatt sok minden volt, munka, bánat és sok öröm. A jubileumi koncerteken a közönség sorai között volt Csikota József is, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai Szövetségének (WASBE tagszervezet) elnöke, aki az együttesnek a tíz esztendős kiemelkedő fúvószenekari művészeti tevékenységének elismeréseként, Sándor Árpádnak pedig a kiemelkedő együttesvezetői tevékenységének elismeréseként kitüntetést nyújtott át.

Fotó: Günther Ottó

„Számomra ez nagy öröm, mert nem tudtam, hogy a zenekar és én ilyen kitüntetést fogunk kapni. Ma volt a Művészeti Népiskolában a karnagyképző, az elnök úr megnézte, hogy ott is hogyan dolgozunk, és meghívtam a koncertekre is. Az előadás előtt jelezte, hogy majd a végén köszönteni szeretné a zenekart. Az általa elnökölt szövetségben tizenöt ország képviselteti magát, és szeretnék, ha Románia is bekerülne. Most van folyamatban, hogy feltérképezzük, hogy milyen zenekarok vannak Erdélyben és az ország egészében” – avatott be a zenekarvezető.

Csikota József rámutatott,

azért terjesztették elő a fúvószenekarok világszövetségénél a csíkszentsimoni zenekart és vezetőjét elismerésre, mert kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Fotó: Péter Beáta

„Ezt a rangos kitüntetést kevés szakember kapja meg nemzetközi szinten. Sándor Árpád egy olyan szakmai egyéniség, aki olyan feladatokat lát el, amelyek a térségnek oktatási, kulturális és társadalmi szempontból is meghatározóak. Mindannyiunk számára óriási öröm, hogy egy ilyen együttes működik Hargita megyében, Erdélyben, és ez az együttes viszi jó hírét az egész térségnek, nem csak itt az országban, hanem külföldön mindenfelé. Nagyon meghatározó művészeti együttesről van szó. Ez sok mindenkinek köszönhető, a zenekar tagjainak, a szülőknek, hozzátartozóknak, támogatóknak, polgármestereknek, akik segítik a zenei nevelést, és természetesen a közönségnek, a tapsnak, mert a legnagyobb fizetség nekik ez. Ez az együttes csak azért dolgozik, hogy legyen öröm és béke a lelkünkben a zenén, a művészeten keresztül. A zene katarzisélményétől mindannyian jobbá válunk” – hangsúlyozta az elnök.