Északról érkező vadkacsák telelnek a gát alatt

Antal Erika 2019. január 13., 10:30

Marosvásárhelyen hétszáznál is több vadkacsa telel a Maros gát alatti részén, ahogy a várost átszelő Poklos-patakban és a turbinaárokban is sokan vannak. A megyeszékhelyen hiába megszokott a sok színes tollazatú madár, lehetetlen nem felfigyelni rájuk.

A várost átszelő Poklos-patakban színes látványt nyújtanak a madarak Fotó: Haáz Vince

Arról, hogy honnan érkeznek ezek a madarak, Daróczi Szilárd, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársát kérdeztük. A szakember elmondta, északról, illetve északkeletről, például Oroszországból, Lengyelországból érkeznek ezek a madarak, amelyek addig maradnak, amíg találnak maguknak élelmet.

Fotó: Haáz Vince

A hideg nem zavarja őket, csak élelemre van szükségük,

azt pedig, ha vannak be nem fagyott vízfelületek, könnyen találnak maguknak. Általában apró halakkal, a vízi növényzetre tapadó csigákkal, gerinctelenekkel táplálkoznak, de a növényekkel is „beérik”, illetve minden olyan hulladékkal, ami fogyasztható számukra. Például, ha a horgászok után puliszkadarabkák maradnak, azokat is előszeretettel megeszik.

{A}

A Maros Szászrégen és Radnót közötti szakaszán telente 4-5 ezer vadkacsa is megfordul, „halászik”, élelmet keres magának. 

Fotó: Haáz Vince

Ezek a madarak ugyanis jönnek-mennek, nem maradnak sokáig egy helyen, állandó mozgásban vannak. Vándormadarak, de nem szükséges számukra elrepülni egészen Afrikáig, amíg van mit enniük, itt is kitelelnek

– magyarázta Daróczi Szilárd.

Fotó: Haáz Vince

Vadászható madarak, csak a költési időszakban nem szabad rájuk lőni – tudtuk meg Daróczi Szilárdtól, aki azt is elmondta, tavaszodván visszamennek északra, illetve keletre, ahonnan jöttek, de nem ritka az sem, hogy nyáron is itt maradnak.