Ég a láng a Kultúrpalotában

Simon Virág 2019. január 13., 09:40

A mi történetünk nevet viseli az Égjen a láng keresztyén zenefesztivál tizedik kiadása. A marosvásárhelyi Kultúrpalotában szombaton kezdődött, vasárnap folytatódó rendezvény fő célja, hogy lehetőséget teremtsen a keresztyén együtteseknek a fellépésre, illetve a fiataloknak arra, hogy találkozzanak Istennel és egymással.

Fotó: Haáz Vince

Igazi zenefesztivállá nőtte ki magát az elmúlt években az Égjen a láng. Fiatalos, folyamatosan bővül, s a visszatérő neves együttesek mellett helyet kapnak egyházi kórusok, gyermekegyüttesek is.

Míg az első években csak egynapos volt az Égjen a láng, és csupán a Kultúrpalota hétszáz férőhelyes nagytermét töltötte meg a közönség,

ma már a Kultúrpalota kistermét is elfoglalják a fesztiválra érkezők.

Ott rendezték be a Parászfészket, itt beszélgetős, együtt éneklős találkozások vannak. Az egyre bővülő közönség igényeinek eleget téve gyermekfoglakozást is tartanak, hogy a szülők, nagyszülők nyugodtan részt vehessenek a koncerteken. Az idén a kórusteremben rendezték be a Szikrazúgot, ahol mondókázhattak, énekelhettek, kézműveskedhettek, mesét hallgathattak a gyerekek.

Ha zenefesztiválról beszélünk, akkor általában fiatal közönségre gondolunk, de az Égjen a láng esetében nem így van.

Fotó: Haáz Vince

A nézőteret a család apraja-nagyja betölti, eljönnek a nagyszülők, szülők meghallgatni a koncertező fiatalokat, éneklő gyerekeket, de eljönnek a vásárhelyi és környékbeli református és más felekezetű gyülekezeti tagok is, hogy meghallgassák az Istent dicsérő dalokat. A dalszövegek ki vannak vetítve, így a refrént általában már együtt énekli az egész közösség.

{A}

A fesztivál vasárnap 17 órakor folytatódik: a Kultúrpalota nagytermében elsőként a szászrégeni Sófár zenekar lép fel, majd Mészáros Lehel lelkipásztor rövid áhítata után az Élő kövek zenekar, a GRAAL zenekar koncertezik, és a jelenlevők meghallgathatják a mezőpaniti gyerekkórust is. A Parázsfészekben 17 órától a marossszentgyörgyi polgármester, Sófalvi Szabolcs vall Istennel való kapcsolatáról, majd Nyikó Anetta és Német Ádám énekel. 18 órától fórumbeszélgetés lesz Az erdélyi keresztyén ifjúsági szervezetek szerepéről.

Fotó: Haáz Vince

A keresztyén zenefesztivál perselypénzét hagyományosan jótékonysági célokra fordítják, idén a tűzben megsemmisült nyárádszentimrei református gyülekezeti központ újjáépítésére ajánlják fel.

{K1}