Lehetett volna rosszabb, magyar iksz a kézivébén

Józsa Csongor 2019. január 11., 21:06

Jó rajt, mély zuhanás, pozitívumként egy pontot szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott a dán-német közös rendezésű vébén. Csakhogy az ellenfél nem egy világverő volt.

Nem épp ilyen kezdésre számítottak a magyarok Fotó: MTI/Ilyés Tibor

A D-csoport bombameglepetéssel indult, Angola válogatottja egy góllal, 24–23-ra legyőzte Katar csapatát a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság első fordulójában. Nem gondoltuk, hogy azzal is folytatódik...

{A}

Pénteken este a magyar gárda a Koppenhágában lépett pályára. A két edző, Csoknyai István és Vladan Matics a lehető legerősebb keretet nevezte az Argentína elleni összecsapásra.

Masszív védőfalat húzott fel a piros-fehér-zöld csapat, Mikler a kapuban gyorsan bemutatott két bravúrt. Az argentinok képtelenek voltak a gólszerzésre, a 11. percben kénytelenek voltak az időkérésre, Balogh három és Lékai két találatával 5–0 volt az állás.

Balogh Zsolt ontotta a gólokat Fotó: MTI/Ilyés Tibor

A remek rajt után kissé visszább vettek a magyarok, a 16. minutumban fel is jött kettőre az ellenfél (6–4). Egy emberelőnyt kihasználva, a Balogh-Lékai duó brillírozásával - csak ők ketten szereztek találatokat az első húsz percben – tartani tudták az előnyt.

A dél-amerikaiak fokozatosan belerázódtak, feljöttek egyre (7–8). Jamali és Bodó is feliratkozott a góllövőlistára, ha nem is működött olajozottan a támadójáték, azért a pihenőre úgy mehettek vissza a felek az öltözőkbe, hogy Magyarország 13–10-re vezetett.

A második játékrész elején Mikler védéseire volt szükség, hogy ne egyenlítsen ki Argentína. Nagy László a 36. percben lépett először pályára, rögtön meg is zörgette a hálót. Egy minutumra rá, a 37-ben egészpályás góllal összehozta a döntetlent a kék-fehér mezes együttes (15–15).

Sőt, a 39. percben átvették a vezetést az argentinok (15–16).

Minden gólért nagyon megküzdöttek Lékaiék, míg túloldalt az ellenlábas élvezte, hogy borsot törhet a sokkal jobban rangsorolt együttes orra alá. Fej-fej haladt a két csapat, a magyaroknak kellett rendre egyenlíteniük.

Fotó: MTI/Ilyés Tibor

Átlendülni a holtpontponton képtelenek voltak a magyarok, egyedül Balogh Zsolt volt elemében, góljaival meccsben maradtak.

Öt perc volt hátra, amikor a Pick Szeged kézilabdázójának keze egy hetesnél megremegett, a kapusba bombázta, az ellenfél pedig szélről bevágta (23–24). Bánhidi maradt egyedül a félkörön, egyenlített. Még másfél perc volt hátra.

Gyors gólváltás, Mikler védése, tizenhárom másodperccel a dudaszó előtt jött az magyar időkérés. Lövésig nem értek el, rossz passznak köszönhetően.

25–25, pontvesztéssel indult a vébé.

Lesz amiben javulni, lehet készülni a következő ütközetre: január 13-án, vasárnap 19 órától Angola lesz az ellenfél.

Férfi kézilabda-világbajnokság, D-csoport, 1. forduló:

Magyarország–Argentína 25–25 (13–10)
A magyarok gólszerzői: Balogh Zsolt 11, Lékai Máté 6, Bánhidi Bence 4, Iman Jamali 2, Nagy László, Bodó Richárd 1-1.