Szerződésmegújítás körüli bonyodalmak miatt nem tudják kinyomtatni az európai egészségügyi kártyákat

Széchely István 2019. január 12., 11:50

Nem kaphatnak európai egészségbiztosítási kártyát a külföldre készülő romániai állampolgárok: a biztosítotti minőséget igazoló műanyag lapokat nem tudják kinyomtatni, ugyanis lejárt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerződése a gyártóval.

Érdemes vigyázni rá, ugyanis egyelőre nem tudnak új kártyát kiállítani Fotó: Barabás Ákos

A szerződésmegújítás körüli bonyodalmak miatt már majdnem egy hónapja nem tudják kinyomtatni a külföldre készülő, egészségbiztosítással rendelkező Hargita megyei igénylők európai egészségügyi kártyáit, de ez más megyékben sincs másként,

a probléma országos jellegű

– tudtuk meg Duda Tihamértól. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy már december 13-án leállt a kártyák nyomtatása, és egyelőre nem is tudni, mikor kezdődhet el ismét a plasztik lapok kiállítása. Az igénylők azonban nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe, ha külföldön szorulnak sürgősségi orvosi ellátásra, ugyanis

az átmeneti időszakban kártya helyett igazolást állít ki számukra az egészségbiztosítási pénztár.

„Ugyanazokra az egészségügyi szolgáltatásokra jogosít fel, csak ez nem kártya, hanem egy igazolás, amelyet ugyanúgy elfogadnak bárhol az Európai Unió területén, illetve Svájcban, valamint az Európai Gazdasági Térség országaiban. Tehát pillanatnyilag nem kártyát biztosítunk annak, aki külföldre készül, hanem egy igazolást, és azzal nyugodtan mehet, mert a jogai nem sérülnek” – fogalmazott Duda Tihamér.

Mint érdeklődésünkre kiderült, az igazolásnak egy előnye is van:

aki személyesen, a megyei egészségbiztosítási pénztár székhelyén kérelmezi, azonnal meg is kaphatja,

miközben a kártya kiállítása nagyjából egy hétbe telt, és azt postai úton kézbesítették az igénylőknek.

A kérés interneten keresztül is benyújtható. Az egészségbiztosító honlapjáról letölthető az elektronikus formanyomtatvány, azt a kinyomtatás után ki kell tölteni, majd beszkennelni, és a személyazonossági igazolvány másolatának kíséretében elküldeni a megyei egészségbiztosítási pénztár elektronikus postacímére.

Noha a honlapon közöltek szerint a kéréshez mellékelni kell egy igazolást az igénylő biztosítotti minőségéről, kérdésünkre Duda Tihamér elmondta, ilyet nem kell beszerezni, hiszen ők ellenőrizni tudják, hogy biztosított-e az illető.

Külföldi ellátás kártya nélkül

Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátást biztosít tulajdonosának az Európai Unió huszonnyolc tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban. Az egészségbiztosítással rendelkező romániai állampolgárok kártya, illetve igazolás hiányában is jogosultak az ingyenes sürgősségi ellátásra külföldön, ám ez esetben onnan kell felvenniük a kapcsolatot a megyei egészségbiztosítási pénztárral, amely kérésre kiállítja az igazolást és elküldi abba a külföldi egészségügyi intézménybe, ahol az ellátást végzik. Mivel ez körülményesebb eljárás, ajánlott elővigyázatosságból már elutazás előtt igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát vagy igazolást. A sport- és munkabalesetek során szerzett sérülések sürgősségi ellátását nem fedezi a kártya.