Hatósági figyelem a kiszolgáltatott helyzetben élőkön

Széchely István 2019. január 11., 19:36

Az erős fagyok miatt a Hargita megyei prefektus felszólította a települések polgármestereit, illetve a hatóságokat, hogy fokozottan figyeljenek a hideg által veszélyeztetett emberekre, elsősorban a hajléktalanokra és a fűtetlen hajlékok lakóira. 

Tűzifát vagy átmeneti elhelyezést biztosíthatnak a polgármesteri hivatalok a rászorulóknak Fotó: Barabás Ákos

Az utóbbi napok fagyos időjárása miatt Jean-Adrian Andrei prefektus felszólította a Hargita megyei települések polgármestereit, hogy

viseljék gondjukat a hajléktalanoknak és a fűtetlen háztartásokban élőknek.

A kötelezettség azokra a hatóságokra, illetve intézményekre is vonatkozik, amelyeknek szintén hatáskörükbe tartoznak az ilyen jellegű problémák: a csendőrség, a rendőrségek, a mentőszolgálat és a tűzoltóság – tájékoztatott Adrian Pănescu. A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője megjegyezte, ha a városokban a csendőrség és a rendőrség járőrszolgálatai hajléktalant találnak, beviszik a település hajléktalanszállójára, éjszakai menedékére, hiszen ott meleg van, és a rászorulók kaphatnak egy meleg teát, illetve ételt is. A községekben – de nem csak – főként azokra a kiszolgáltatott idősekre kell figyelmet fordítani, akik egyedül, rosszul vagy egyáltalán nem fűtött hajlékokban élnek, esetleg betegek és nehezen mozognak.

{A}

Hivatalos információ nincs arról, hogy hány kiszolgáltatott személy él Hargita megyében, hiszen ez egy folyamatosan változó adat, ám

amennyiben a lakosság ilyen segítségre szoruló idősről tud, bejelentést tehet a település polgármesteri hivatalában,

akárcsak az utcán vagy fűtetlen zugokban éjszakázó hajléktalanokról. Utóbbiakról a csendőrséget is lehet értesíteni, illetve a mentőszolgálatot, amennyiben a fagy miatt már orvosi ellátásra szorul az illető.