Hazahozzák a Székely fonót

Antal Erika 2019. január 10., 18:39

Kodály Zoltán 1934. április 24-én bemutatott második színpadi művét, a Székely fonót tekintheti meg a közönség neves magyarországi és erdélyi művészek és zenészek tolmácsolásában a magyar kultúra napja alkalmából Marosvásárhelyen.

Balról jobbra: Bocskor Lóránt, Tóth László, Péter Ferenc. Székelyföldre érkezik a Székely fonó Fotó: Haáz Vince

Nagyszabású koncerttel készül a magyar kultúra napja tiszteletére január 19-én Marosvásárhelyen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa Maros Megye Tanácsával együttműködve: idén Kodály Zoltán 1934. április 24-én bemutatott második színpadi művét,

a Székely fonót tekintheti meg a közönség neves magyarországi és erdélyi művészek és zenészek tolmácsolásában. 

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Tóth László főkonzul, Bocskor Lóránt, a szervező Artstart4u Egyesület (Művészeti Alap Értetek Egyesület) operatív igazgatója és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök beszélt a bemutató kapcsán annak jelentőségéről. A főkonzul azt is hangsúlyozta, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezik meg az eseményt a Kultúrpalotában.

A Kodály-darabbal a magyar kultúra egykori és mai nagyságát szeretnék megmutatni,

nem csupán a magyar embereknek, hanem a más nemzetiségűeknek is – mutatott rá Tóth László.

{A}

Bocskor Lóránt operatív igazgató arról beszélt, hogy hogyan esett a választás a Kodály-műre. Elmondta, a Székely fonó, amelyben a zeneszerző népdalokat dolgozott át, aktuális, hiszen

a gyökerekhez, a magyar hagyományokhoz nyúl vissza, és a ma emberének szól. 

„Hagyományt teremteni a hagyományokhoz visszanyúlva, ez a cél” – mondta, majd hozzátette, hogy a jövőbeli tervek között szerepel az előadást több erdélyi településen is bemutatni.  

Interneten Szüts Apor karmester is bekapcsolódott a beszélgetésbe, mint kifejtette, részt vett már a marosvásárhelyi filharmónia néhány próbáján, akikkel együtt lép színpadra a budapesti és erdélyi művészekből álló csapat.

Nagy élmény volt e zenekarral találkozni, nagyon felkészültek a zenészek, és jól tudtak alkalmazkodni

– hangsúlyozta. A magyar kultúrának a kisebbségi identitásban játszott szerepéről beszélt Péter Ferenc, aki azt is hozzátette, hogy támogatja a hasonló kulturális eseményeket. 

Jótékonysági esemény is 

A január 19-ei, este 7 órától kezdődő előadásra szimbolikus értékű, 10 lejes belépőjegyet kell vásárolni. Az így befolyt összegből idén is egy székelyföldi, komolyzenét tanító iskolát fognak segíteni.