Kacsó Andrásnak állítottak méltó emléket

Kovács Eszter 2019. január 10., 16:47

Népes közönség előtt leplezték le szerdán késő délután Kacsó András néptáncoktató, koreográfus emléktábláját a székelyudvarhelyi Művelődési Háznál.

Fotó: Barabás Ákos

Jakab Árpád újságíró két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy Kacsó Andrásról nevezzék el az Udvarhely Néptáncműhelyt. A kezdeményezést Sinka Arnold önkormányzati képviselő, illetve az RMDSZ helyi szervezete is felkarolta. A városvezetés végül arra a döntésre jutott, hogy nem tartja indokoltnak az intézmény nevének megváltoztatását, abban viszont kivétel nélkül mindenki egyetértett, hogy

Kacsó András egykori táncoktató és művészeti szakirányító műfajon belüli kiemelmelkedő alkotóti tevékenysége, valamint emberi nagysága okán is megérdemli, hogy méltó emléket állítsanak neki.

{A}

Így Kacsó András halálának 32 évfordulójának napján emléktáblaavatással, fotókiállítással és néptáncgálával hajtottak fejet a néptáncoktató előtt. Ványolós István önkormányzati képviselő ismertette Kacsó András életútját. Elmondta: annak a művészegyéniségnek tartozunk elismeréssel, aki

fiatalok százaiba oltotta be a néptánc, a népi értékek iránti szeretetet, emberek ezreit részesítette művészi élményben az általa feldolgozott néprajzi gyűjtésekkel és színpadi előadásokkal.

Fotó: Barabás Ákos

„Kacsó András egy olyan letűnt, embertelen korszakban élt és alkotott, amelyben a rendszer politikusai, ha propagandisztikus meggondolásokból is, de támogatták az amatőr néptánc-, ének- és színjátszó mozgalmak kiteljesedését, a népi hagyományok felkutatását, színpadravitelét, átadását és művelését.

Kacsó András mély meggyőződéssel vallotta, hogy a néptánc élő szerveződés, lelke van, ezért ápolni, védeni kell”.

A Sánta Csaba, szovátai képzőművész készítette emléktábla leleplezése után előbb Kacsó András unokái, majd a jelenlévők helyezték el az emlékezés koszorúit.

Az esemény kiemelkedő momentuma volt – a Seríttő, a Kékiringó és a Gereben Néptánccsportok, valamint az Udvarhely Néptáncműhely előadása mellett – a Kacsó András-díj átadása is:

az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület post-mortem tüntette ki Demény Gáspár néptáncost, néptáncoktatót, aki maga is Kacsó András tanítványa volt.

A díjat a kitüntetett özvegye vette át a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban.