Leállt a felvonó, a magasban rekedtek a turisták

Simon Virág 2019. január 10., 15:14

Fa dőlt a szovátai sípálya felvonójának kábelére szerda délután. Húsz személy rekedt a magasban, a Maros megyei hegyimentők és a helyi tűzoltók siettek a segítségükre.

Fotó: Maros megyei hegyimentő-szolgálat

Mint Kovács Róbert, Maros a megyei hegyimentő-szolgálat vezetője elmondta, az ágakra nehezedő hó súlya miatt egy fa kidőlt, és emiatt több mint egy órára leállt a sífelvonó. Húsz személy a magasban reked, őket a székekből a hegyimentők mentették ki.

Fotó: Maros megyei hegyimentő-szolgálat

Nemcsak a sípálya szélén, hanem a sípálya felé vezető úton is több fa dőlt ki, ezeket a tűzoltók vágták ki és hordták el, hogy ne akadályozzák a közlekedést. 

{A}

A hegyimentő-szolgálat vezetője azt is elmondta, hogy az utóbbi két hétben aggasztóan megnőtt a balesetek száma az általuk lefedett területen. Huszonegy alkalommal riasztották őket balesetet szenvedett személyekhez, és harmincöt alkalommal kértek adatokat tőlük a túraútvonalak, illetve sípályák állapotát illetően.

Felhívják a túrázók, kirándulók figyelmét, hogy a Kelemen- és a Görgényi-havasokban a hóréteg vastagsága 80 és 150 centiméter között váltakozik, a lavinaveszély az 1500 méter tengerszint fölötti magasságban pedig 3-as fokozatú.