Az ötkarika lebeg a magyar kézisek szeme előtt

Józsa Csongor 2019. január 10., 13:59

A két házigazda mérkőzéseivel csütörtökön elrajtol a 26. férfi kézilabda-világbajnokság. A dán-német közös rendezésű torna már a tokiói olimpia jegyében zajlik. A győztes kijut az ötkarikás játékokra, hat másik gárda a selejtezőt célozhatja meg. A magyarok is ezt csípnék el.

Archív Fotó: Kéziszövetség.hu

Németországban Berlin, München, Köln és Hamburg, míg Dániában Herning és Koppenhága lesz a férfi kézilabda-világbajnokság helyszíne. A magyar válogatott utóbbi városban kezdi meg szereplését a D csoportban, pénteken Argentínával, vasárnap Angolával, jövő hétfőn Katarral, szerdán Egyiptommal, csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik,

a hatosból az első három jut tovább.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) változtatott az előző tornákon alkalmazott versenykiíráson. Az egyenes kiesést a középdöntő váltotta fel, akárcsak az Európa-bajnokságon. A magyarok – a csoportból való továbbjutás esetén – a herningi II. középcsoportba kerülnek, minden bizonnyal az olimpiai bajnok Dánia, az előző vébén ezüstérmes Norvégia, valamint Ausztria vagy Tunézia vár majd rájuk.

Ebből a hatosból az első kettő a hamburgi elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat Herningben. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

Mikler Roland védéseire szükség lesz. Archív Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar nemzeti együttes élére a november elején kinevezett Csoknyai István és Vladan Matics kapitánypáros csapata december végén kezdte el a felkészülést, három barátságos találkozót játszott Budaörsön, 31–24-re legyőzte Chilét, majd Aarhusban 33–19-re kikapott Dániától, Odensében pedig visszavágott az egyik társrendezőnek, 28–25-re verte az olimpiai címvédőt.

Résztvevők a Bölények Ligájából, és volt SZKC-játékosok a vébén

Összesen tizenkét olyan játékost neveztek a tornára, akik a román férfi kézilabda-bajnokságból érkeznek. Ezeknek többsége fővárosi klubokban idegenlégióskodik: a Bukaresti Dinamónál és a CSM-nél. Érdekesség, hogy négy olyan sportoló van, akik az elmúlt idényekben megfordultak a tavaly megszűnt Székelyudvarhelyi KC-nál: az orosz Vitalij Komogorov, a macedón Sztojancse Sztojlov, a chilei Erwin Feuchtmann és a magyar Sipos Adrián.

{A}

A vébére nevezett játékosok a Bölények Ligájából: Henrique Teixeira, Alexandro Pozzer (mindketten Bukaresti CSM) – brazilok, Vitalij Komogorov (Bukaresti Dinamo) – orosz, Milos Orbovics (Temesvári Poli), Stefan Vujics (Bukaresti Steaua) és Zoran Nikolics (Konstancai HC) – szerbek, Nikola Mitrevski (Konstancai HC), Velko Markoski (Konstancai HC) és Goce Georgievski (Bukaresti CSM) – macedón, Marouen Maggaiz (Bukaresti CSM), Makrem Missaoui és Kamel Alouini (mindketten Bukaresti Dinamo) – tunéziaiak.

Ilyés: mehetünk tovább az olimpiáért!

A székelyudvarhelyi születésű, 37 éves Ilyés Ferenc tagja volt a tíz éve vb-hatodik helyezést elért magyar együttesnek, egy hasonló eredménnyel ezúttal is elégedett lenne. A válogatott volt csapatkapitánya az SzPressnek adott interjúban elmondta, „egy évtizede a világbajnokságon hatodikok lettünk, két esztendővel később pedig a hetedik helyen kötöttünk ki, akkor álmomban sem hitem volna, hogy 37 évesen még mindig válogatott lehetek”.

Ilyés Ferenc rutinja sokat adhat a válogatottnak. Archív Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Különös, de az én két legjobb világbajnoki eredményem közül most a gyengébb is az álmaink megvalósulását jelentené, és én a rajt előtt meg vagyok győződve arról, hogy a világbajnokságról tervünket teljesítve fogunk hazaérkezni, azaz mehetünk tovább az olimpiáért. Alighanem a korommal jár, de

ahogy telnek az évek, egyre nagyobb büszkeség tölt el, ha nemzeti színű szerelésbe öltözhetek.

Ezzel együtt a felelősségemet is nagyobbnak érzem” – fejtette ki a kézilabdázó.

Képernyőn sok mérkőzés

Annak ellenére, hogy a román férfi kézilabda-válogatott nem jutott ki a vébére, két tévétársaság is műsorára tűzte a torna összecsapásait. A Telekom Sport és a Digi Sport adók mindennap több mérkőzést élőben közvetítenek. A magyarok párharcait az M4 Sport tévétársaság sugározza, de a sportadó a vébéről más összecsapásokat is sugároz.

Csütörtökön 19 óra 15 perctől Németország–Korea, ezt követően 21 óra 15 perctől Dánia–Chile a kínálat.

Férfi kézilabda-világbajnokság (2019. január 10–27., Németország és Dánia)

A csoport (Berlin): Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Dél-Korea
B csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán.
C csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia.
D csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Január 11., 19 óra: Argentína–Magyarország.
Január 13., 19: Magyarország–Angola.
Január 14., 16.30: Magyarország–Katar.
Január 16., 19: Magyarország–Egyiptom.
Január 17., 21.30: Svédország–Magyarország.

Középdöntő (Köln, Herning): január 19–23.
Elődöntők (Hamburg): január 25.
Helyosztók, kisdöntő, döntő (Herning): január 26–27.