Amikor az embernek szinte már semmije nem maradt

Antal Erika 2019. január 10., 11:49

Nem maradhat senki a szabad ég alatt, mindenkit befogadnak a marosvásárhelyi éjszakai menhelyre. Noha százhúsz férőhelyes a polgármesteri hivatal által működtetett hajléktalanszálló, jelenleg több mint százötvenen tartózkodnak ott. „Ahány eset, annyi történet, valamennyien súlyos tévedések, csalódások áldozatai.”

Hajléktalanok szállója a marosvásárhelyi Rozmaring utcában. Végső menedék Fotó: Haáz Vince

„Senkit nem utasítunk vissza, aki a segítségünket kéri, illetve azokat sem, akiket a helyi vagy a megyei rendőrség, esetleg mentőszolgálat hoz ide” – mondta el lapunknak Székely István intézményvezető. A férőhelyeket úgy növelték, hogy emeletes ágyakat tettek be a szobákba.

Nem mindenki igényli

Két módja van annak, hogy valaki befogadást nyerjen a szálláshelyre. Az egyik, ha saját maga kérvényezi a polgármesteri hivatalban, ahol szociális ankétot készítenek vele, felmérik az anyagi lehetőségeit, megállapítják, hogy jogosult-e a hajléktalanszálló szolgáltatásaira. A másik eset, amikor az utcán, a parkban, lépcsőházban vagy építkezéseknél meghúzódó hajléktalanokat visz be a menhelyre a rendőrség vagy a rohammentő-szolgálat. Persze, ha valaki nem akar ott maradni, nem köteles.

A fagyos időre való tekintettel csütörtökön nem kellett elhagyni a szállást Fotó: Haáz Vince

„Nyilvántartásunkban szerepelnek olyan hajléktalanok, akik a város különböző negyedeiben húzódnak meg, és nem akarják igénybe venni a szolgáltatásainkat” – osztotta meg Székely István. A lehetőségek pedig szűkülnek, hiszen amióta felújították a vasútállomást, az ottani váróteremben sem lehet már éjszakázni, sőt a buszállomásokon sem. Maradnak a lépcsőházak, viszont többnyire már azokat is zárják, illetve azok az építkezések, amelyeknél a fagyos idő miatt áll a munka. Parkban ilyenkor nem lehet órákig tartózkodni, ugyanis fennáll a fagyhalál veszélye.

Emeletes ágyakkal oldották meg a befogadó képesség növelését Fotó: Haáz Vince

Nem küldenek ki senkit a hidegbe

Csütörtök reggel még a szobákban üldögéltek a lakók, volt, aki már felkelt és megvetette az ágyát, vagy a fürdőszobában tartózkodott, mások még a takaró alatt feküdtek. A szabályok szerint

az ottlakóknak reggel hétkor el kellene hagyniuk a menhelyet, nappal ugyanis nem tartózkodhatnak benn, ám most ettől eltekintenek,

senkinek sem szeretnének még nagyobb nehézséget okozni – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy vannak, akik orvosi javaslatra amúgy sem hagyhatják el a szálláshelyeiket.

{A}

Bent meleg van, fürdőszoba áll a rendelkezésükre, tisztálkodási és mosási lehetőség. Ha valakinek nem elég a jövedelme a napi táplálkozásra, akkor a városháza  szociális ebéddel is segíti. Míg évekkel korábban egy kis reggelivel vagy vacsorával – teával, szendviccsel – is tudtak szolgálni, most nincs ez a lehetőség. Az igazgató szerint ugyanis az egyik másik szociális szolgáltatás, amihez nincs engedélye a szállást biztosító intézménynek. De kapcsolatban állnak több olyan civil szervezettel, amelyek napi ellátást biztosítanak a rászorulóknak, ugyanakkor vannak olyan egyházi szervezetek is, amelyek felajánlják, hogy egy-egy adag ebédet visznek.

Mosdók a folyosó végén. Fontos a tisztaság Fotó: Haáz Vince

Visszatérők

A legfiatalabb lakói a menhelynek huszonévesek, akik állami gondozásban éltek, és felnőttkorukra utcára kerültek, a legidősebb lakók viszont már hetven éven felüliek. De ezen belül is szinte valamennyi korosztály képviselője jelen van az éjszakai hajlékon. Amint megtudtuk, többnyire az alkoholproblémák vezetnek oda, hogy valaki hajléktalanná váljon. Megtörtént, nem is egy személlyel, hogy túl nagy hitelt vett fel, nem tudta törleszteni, ráment a háza, a családi élete.

Székely István igazgató: senki felett nem ítélkezünk Fotó: Haáz Vince

Az sem ritka – ecsetelte az igazgató –, hogy valaki miután elveszíti a házát, a nyugdíjára vagy a jövedelmére akkora terhet vállal, amit már nem tud törleszteni, így már az sem marad, amiből fenntarthatná magát. „Ahány eset, annyi történet, valamennyien súlyos tévedések, csalódások áldozatai” – tette hozzá.

Marosvásárhelyen nincsen még nappali melegedőhely,

viszont – az igazgató szerint – már tervbe vették egy olyan hely kialakítását, ahová nappal beülhetnek, melegedhetnek a hajléktalanok. A költségvetéstől függ, hogy mikor látnak hozzá a megvalósításához.