Hasznosítják a kidobott fenyőket – elsősorban tüzelőként, de nem csak

Székelyhon 2019. január 10., 14:01

Szemétté minősül a városi lakások ünnepi dísze, a karácsonyfa az ünnepkör lejártával. A székelyföldi városokban a gyakorlat szerint hulladékgyűjtő pontokra dobják a fákat, amelyeket különböző módon hasznosítanak a hulladékgazdálkodással megbízott cégek.

Több helyen tüzelőanyagként hasznosítják a fenyőket Fotó: Pethő Melánia

Amit egyesek kidobnak, mások összegyűjtik – ez tapasztalható a kidobott fenyők esetében a gyergyószentmiklósi hulladékgyűjtő pontokon. Naponta többször is visszatér egy-egy lakó, hogy lecsupaszítsa ágaitól a karácsonyfákat, és a törzseket magával vigye.

Ez olyan, mintha az ételt dobnánk ki. Az élelemért és a tüzelőért is fizetni kell, de egyesek eldobják mindkettőt.

Kicsit dolgozok vele, levágom az ágait, de megéri, mert napokra elég nekem tüzelőnek” – mondta lapunknak egy illető, aki épp a kidobott fenyők körül tevékenykedett. A városházának nincs kifogása az ellen, hogy a lakók összegyűjtsék a kidobott fenyőket. Az sem baj, hogy az ágak levágásával szemetesebb lesz a kukák környéke. Egy kérés van csupán: ne a hulladékgyűjtő edényekbe, hanem melléjük helyezzék el a fákat. Innen szállítják majd el a mellékgazdaság emberei, az összegyűjtött mennyiséget pedig örleménnyé darálva a távhőszolgáltatónak adják át. A vállalat tüzelőként hasznosítja. „A héten megkezdjük az elszállítást, és olyan gyakorisággal gyűjtjük össze, ahogy azt a felhalmozódott mennyiség kéri” – mondta Len Emil gyergyószentmiklósi alpolgármester.

Csíkszeredában is elkezdte már begyűjteni a kidobott fenyőket a hulladékgazdálkodással megbízott vállalat, kedden szállították el először a hulladéktárolók mellett összegyűlt mennyiséget – tudtuk meg az Eco-Csík Kft. vezetőjétől. Pál Tamás elmondta,

a vállalatnál ledarálják, úgy értékesítik a karácsonyfákat.

A tavaly mintegy 300 köbméternyit gyűjtöttek össze. A begyűjtés hosszasabb folyamat, akár tavasz elejéig is eltarthat. „Április környékén rendezzük a városban a tavaszi nagytakarítást, és olyankor is előtűnik egy-egy karácsonyfa a kukák mellett” – osztotta meg a tapasztalatait Pál Tamás.

{A}

Székelyudvarhelyen az RDE Harghita szemétgazdálkodási vállalat szállítja el a kidobott fenyőfákat. A kertes házaktól minimális mennyiség szokott kikerülni,

a tömbházlakók a szeméttárolók mellé helyezik ki a fákat, amiket a szociális segélyben részesülők lecsonkolnak,

így a mennyiség jelentősen lecsökken: 80-100 köbméternyit őrölnek le. Az elszállított zöldhulladékot a Cekend-tetőn leőrlik, és a hulladéktározó betelt celláinak fedésére használják – tájékoztatta lapunkat Ember Attila, a székelyudvarhelyi városháza referense.

Ne dobják be a szemeteskukákba, hanem tegyék azok mellé a kidobásra szánt karácsonyfákat, ugyanis azokat összegyűjtik, majd összepréselik és fűtőanyagnak használják – hívja fel a marosvásárhelyi lakosság figyelmét a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. Cosmin Blaga elmondta,

a héten kezdték gyűjteni a fenyőfákat, de még kevesen dobták ki azokat lakásukból.

A program szerint hétfőn és csütörtökön szedik össze a fenyőket, amelyeket a lakosság kitesz a kukák mellé. Azt követően a városháza által működtetett melegházban ledarálják, majd összepréselik és fűtőanyagnak hasznosítják.

Amit egyesek kidobnak, azt mások összegyűjtik Fotó: Pethő Melánia

A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat külön teherautóval, két műszakban gyűjti a hulladéklerakók, a tömbházak mellé kidobott karácsonyfákat.

Az év elejétől már mintegy 100 köbmétert beszállítottak

a vállalat telephelyére, ahol felaprítják, és ezzel fűtik a telepeket, az irodákat – mondta lapunknak Máthé László, a Tega Rt. köztisztasági vállalat igazgatója. Rámutatott, a magánházaknál amúgy is külön gyűjtik a lebomló hulladékot, azzal együtt viszik el a fenyőket. Falvakon komposztálják, elégetik a fát, ott általában nem igénylik az elszállítását. A háromszékiek többsége Vízkereszt után kezdi „levetkőztetni” a karácsonyfát, elvétve fordul elő, hogy még februárban is tesznek ki fenyőt, melyeket a fűtetlen szobákban hosszabb ideig tartanak. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint általában 150- 200 köbméter fenyőt dobnak szemétre a sepsiszentgyörgyiek, idén is ekkora mennyiségre számítanak.

Az évek óta tartó, viszonylag állandó mennyiségből ítélve kijelenthető, hogy nem hódított teret a városban a műfenyő, sem a cserépben nevelt karácsonyfa

– mondta Máthé László.