Szakembereket képeznek és rászorulókon segítenek a faipari vállalkozók

Bíró Blanka 2019. január 09., 17:58

A diákok gyakorlatban elsajátíthatják a szakmát, az állami gondozásban élő gyerekek pedig új bútort kapnak – ez a lényege a háromszéki faipari vállalkozókat tömörítő Pro Wood klaszter oktatási és szociális projektjének.

Fotó: Bíró Blanka

Kádár Rezső a klaszter ügyvezetője elmondta, egy nagy fafeldolgozó által felajánlott fából formatervek alapján a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola asztalos szakmát tanuló diákjai készítenek bútordarabokat, ezzel is gyakorolva a szakmát.

A bútorok családi típusú házakba kerülnek, ahol az állami gondozásban levő gyerekek élnek, de a tervek szerint a szociális igazgatóság által működtett idős-otthonban is kicserélik a berendezést.

Az első kész bútorokat már le is szállították a sepsiszentgyörgyi Csorgó utcai családi típusú házba.

{A}

Demeter Dávid a szakiskola igazgatója rámutatott, a projekt hozzájárult a diákok szakmai fejlődéséhez, ugyanakkor örömet is leltek a munkában, mert tudták, hogy ezzel segítenek a rászorulókon.

A munkának akkor van értelme, ha az elkészült terméket valaki használja

– mondta az igazgató. Hangsúlyozta: a tanintézetnek az a politikája, hogy csak úgy érhetnek el eredményeket, ha szoros kapcsolatban állnak a vállalkozókkal – ez a projekt is ezt erősíti.

Vass Mária a Kovászna megyei Önkormányzat Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának vezetője ötletesnek és hasznosnak minősítette a faipari vállalkozók kezdeményezését, hangsúlyozta, a rendszerben mindig szükség van a bútorzat korszerűsítésére. Az igazgatóság munkatársai közel ezer állami gondozásban levő gyereket nevelnek, 12 családi típusú házat működtetnek. Hozzátette, a Csorgó utcai házban él egy olyan fiatal, aki a szakiskolába jár, és részt vett a bútor elkészítésében.