Bővült a Székelyudvarhelyi Értéktár

Kovács Eszter 2019. január 09., 21:20

Többek között a Gimi, a Vasszékely, az UFF és a székelyudvarhelyi kézilabdasport is a Székelyudvarhelyi Értéktár részét képezi most már. Nyilvánosságra hozta második pályázatának eredményeit a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság.

A tavaly fennállásának 425. évét ünneplő Gimi is bekerült a Székelyudvarhelyi Értéktárba Fotó: Barabás Ákos

A Haáz Rezső Múzeum, a Varga mézes, a Barátok temploma, Bányai János életműve, a Tomcsa Sándor Színház, a Budvár–Csicser tanösvény, a székelyudvarhelyi Karate Klub és a Ferenczy-féle bárányflekken – mind-mind olyan értékek, amelyekre Székelyudvarhely büszke lehet. A hasonló

helyi értékek összegyűjtése és népszerűsítése érdekében alakult 2017-ben a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság,

melynek célja csatlakozni az erdélyi magyar nemzeti értékfeltáró és értékmegőrző mozgalomhoz, valamint a hungarikumok gondozásához. A bizottság tavaly is hirdetett pályázatot (Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalával, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségével és a Székelyföldi Legendáriummal partnerségben), akkor a felsorolt helyi értékeket bemutató pályamunkák érkeztek a felhívásra.

{A}

A második kiírásra nyolc javaslat érkezett be,

a Tamási Áron Gimnázium, a Székely Dalegylet, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF), a székelyudvarhelyi kézilabdasport, az Udvarhely körüli tanösvény, a Balázs Ferenc Vegyeskar, a Vasszékely-szobor és a Szejke-fesztivál. A bizottság tagjai ezek mindegyikét érdemesnek látták felvenni a Székelyudvarhelyi Értéktárba, és közülük

a Tamási Áron Gimnáziumot, valamint a Vasszékely-szobrot felterjesztik az Erdélyi Értéktár Bizottságnak, hogy bekerüljenek az Erdélyi Értéktárba is.

Ugyanakkor a Székely Dalegyletet, az Udvarhelyi Fiatal Fórumot, a Balázs Ferenc Vegyeskart, a Szejke-fesztivált és a székelyudvarhelyi kézilabdasportot ajánlják felvételre az Udvarhelyszéki Értéktárba.