Kocsmán kívül is sokat költenek alkoholra Romániában

Iszlai Katalin 2019. január 09., 13:59

Romániában növekedett legnagyobb mértékben az alkoholvásárlásra költött összeg tíz év alatt az Európai Unió tagállamai közül – derül ki az Eurostat frissen közzétett felméréséből. Egyetlen év leforgása alatt az uniós országok lakói összesen 130 milliárd eurót költöttek alkoholra.

Képünk illusztráció

A balti országok költötték a legtöbbet szeszes italokra az Európai Unióban 2017-ben, a romániaiak pedig a nyolcadik helyen állnak. A alkoholvásárlásra vonatkozó kiadások növekedésének tekintetében azonban előrelépnek az ebben az esetben kevésbé előkelőnek számító első helyre.

{A}

A 2017-es évre vonatkozó, alkoholvásárlást tárgyaló felmérését a minap hozta nyilvánosságra az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Mint ebből kiderült,

egy év alatt az uniós tagállamok háztartásai bevételük 1,6 százalékát költötték alkoholra,

azaz több mint 130 milliárd eurót (605 milliárd lejt), ami személyenként átlagosan 300 eurót (mintegy 1400 lejt) jelent. További érdekesség, hogy

a jelentős összeg csak a boltokban megvásárolt italokra vonatkozik, a vendéglátó helyiségekben elfogyasztottakra nem.

Az Eurostat a tagállamok rangsorát is közölte az alkoholos italokra költött összeg kapcsán. A dobogó legfelső fokán Észtország áll, ahol a fogyasztásra fordított kiadások 5,2 százalékát költik alkoholra. A második helyen Lettország szerepel 4,9 százalékkal, a harmadikon pedig Litvániában 4 százalékkal.

Magyarország a hatodik 3 százalékkal, Románia pedig a nyolcadik helyen áll 2,7 százalékkal, miközben az Uniós átlag 1,6 százalék. A legkevesebbet egyébként a spanyolok fordítanak szeszes italokra, azaz a fogyasztási kiadásuk mindössze 0,8 százalékát.

További érdekesség, hogy

míg a legtöbb tagállamban csökkent vagy stagnált az alkoholvásárlásra szánt kiadások mértéke 2007 és 2017 között, Romániában pont ennek az ellenkezője történt.

A friss rangsor harmadik helyén szereplő Litvániában például 4,7 százalékról 4 százalékra esett vissza az elmúlt tíz évben az erre költött pénzösszeg aránya, Bulgáriában pedig 3-ról 1,7 százalékra. Eközben a tagállamok közül Romániában növekedett legnagyobb mértékben az alkoholvásárlásra vonatkozó kiadások aránya a tíz év alatt, 2,3 százalékról 2,7 százalékra.