Márton Enikő bemutatkozik a világkupán

Dobos László 2019. január 09., 14:03

Elkezdődnek a 2019-es esztendő nemzetközi biatlonversenyei, a világ legjobb sílövői a németországi Oberhofban állnak rajthoz. Az indulók között lesz a 19 éves, csíkszeredai Márton Enikő is.

Márton Enikő és edzője, Márton Szilárd. Archív Fotó: Veres Nándor

Tófalvi Éva tavaly tavaszi visszavonulása óta Romániából nem indult senki a női világkupaversenyeken. Ősszel Márton Enikő részt vett az IBU Kupa-vetélkedőkön, és megszerezte a világkupa-induláshoz szükséges pontokat. Romániából Márton Enikőn kívül senkinek sem sikerült teljesítenie a világkupa-induláshoz előírt szintet.

Márton Enikő és edzője, Márton Szilárd már három napja Németországban vannak, ott értük el telefonon.

{A}

 A csütörtökön kezdődő verseny előtt ezt nyilatkozta a tréner: „Nagyon nehéz volt megszerezni a kvalifikációt a világkupára, szigorú követelmények vannak, és még nehezebb lesz megtartani. Örvendünk, hogy sikerült és itt lehetünk. A hangulat nagyon jó.

Nagy élmény volt azokkal edzeni, akiket eddig csak a tévé képernyőjén láttunk. Természetesen izgulunk. Célunk a bennmaradás a világkupa-mezőnyben, és hogy 110 százalékban teljesítsünk.

Enikő még nincs teljesen jó formában, mert a nyári felkészülést nagyon későn kezdte meg, egész nyáron az érettségi vizsgával volt elfoglalva” – mondta Márton Szilárd.

Márton Enikőre zsúfolt program vár, sok verseny volt ősszel, és még nagyon sok lesz idén: világkupa, felnőtt vb, ifjúsági vb, ifjúsági Eb és az országos bajnokságok.

Biatlonoznak a Hargitán is

A romániai sportiskolák nehéz anyagi helyzete miatt idén csak kétnapos lesz az év első romániai biatlonversenye, a Hargita Kupa. A sílövőversenyt szombaton és vasárnap tartják Hargitafürdőn, az ország összes biatlon szakosztállyal rendelkező klubja jelezte indulását. Szombaton a sprintpróbákat, vasárnap pedig az üldözőversenyeket rendezik. A Hargita Kupát a gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályok számára írták ki.

„Szerencsére a román szövetség maximálisan támogatja, de klubjától, a Csíkszeredai Sportklubtól kevés támogatást kap, a fizetésekkel is mindig el vannak maradva, szponzora pedig egy sincs” – tette hozzá szomorúan az edző.

Márton Szilárd szerint meg kellene becsülnünk ifjú tehetségeinket, mert már számos példa volt arra, hogy fiatal sportolóink abbahagyták a versenysportot és elmentek külföldre dolgozni.

Fotó: Gecse Noémi

Az oberhofi világkupaverseny programja: csütörtökön 15.30-tól 7,5 km-es női sprint; pénteken 15.30-tól 10 km-es férfi sprint; szombaton 13.45-től 10 km-es női üldöző, 16 órától 12,5 km-es férfi üldöző; vasárnap 12.45-től női 4x6 km-es váltó, 15.30-tól férfi 4x7,5 km-es váltó. A versenyeket élőben közvetíti az Eurosport.