Mínusz 26,1 fok Bodzafordulón, de még Kézdi is Csík alá ment

Székelyhon 2019. január 09., 09:49

Fázhattak a csíkiak is, ha az éjszakát Bodzafordulón töltötték, és hajnalban kimerészkedtek, ugyanis a Kovászna megyei településen mérték szerdára virradóan az országos minimumot, mínusz 26,1 Celsius fokot – derül ki a meteorológiai igazgatóság adataiból.

Országos minimum hőmérsékletek szerdára virradóan Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

A csíkszeredai legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 22 Celsius-fok volt szerdára virradóan, ami csak a harmadik leghidegebb érték, ugyanis Kézdivásárhelyen mínusz 22,9 fokot mértek az Országos Meteorológiai Igazgatóság hivatalosnak számító hőmérői. Némi vigasz a kézdieknek, hogy reggel kilenc órára mínusz 9 fokra mérséklődött a fagy, Csíkban viszont csak mínusz 14 fokig „melegedett” fel az idő. Bodzaforduló is jobbára a hajnali minimumával riaszt, hiszen reggel kilencre ott is mínusz 10 fokot mértek már.

Az elmúlt években többször volt még a szerdai hajnalinál is hidegebb Bodzafordulón, az Agerpres hírügynökség adatai szerint 2015. január 8-án mínusz 34,6 Celsius-fokot, 2017. január 10-én pedig mínusz 32 Celsius-fokot regisztráltak.

Reggel kilenckor mért hőmérsékleti adatok Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

Kovászna megyében az elmúlt fél évszázad hivatalosan mért legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án mérték, szintén Bodzafordulón, akkor mínusz 35,8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

A meteorológusok szerint noha a következő napokban havazás várható, a medencében továbbra is alacsony marad a hőmérséklet.

Mindeközben Kelet-Szibériában

Kevésbé hivatalos, és egyáltalán nem helyi érdekeltségű, viszont a székelyek egyik jellemzője, hogy könnyebben elviselik helyzetüket, ha másutt rosszabb, ezért íme, a január 7-ei hőmérséklet az oroszországi Ojmjakonban. A kelet-szibériai települést Földünk leghidegebb lakott helységének tekintik, lélekszáma mintegy ötszáz fő.

{A}