Magyarországi mezei nyulakat telepítettek Háromszékre

Bíró Blanka 2019. január 08., 19:05

Száz mezei nyulat hozatott Magyarországról a Kovászna Megyei Halász-Vadász Egyesület, az apróvaddal két fennhatóságuk alá tartozó vadászterületet népesítették be.

Képünk illusztráció Fotó: csokaserdo.hu

László Béla, az egyesület elnöke elmondta, a hétvégén hatvan nyulat engedtek szabadon Sepsiszentgyörgy közelében, Szotyor és Illyefalva területén, negyven nyulat pedig a felsőháromszéki Barátos községhez tartozó Telek falu területén.

A mezei nyulak betelepítésére azért volt szükség, mert a populáció létszáma az elmúlt években jelentősen csökkent.

Két évvel ezelőtt kezdődtek a gondok a nyulakkal, a számuk látványosan csökkent, akkor merült fel, hogy betelepítésre lesz szükség.

Végül arra a megoldásra jutottunk, hogy száz példányt vásároltunk Magyarországról, összesen 11 ezer euróért, tehát darabjáért 110 eurót fizettünk”

– részletezte az egyesület elnöke. Arra is kitért, hogy a nyulakat párban vásárolták, fülszámozva vannak, a bak nyulak zöld gombot, a nőstények pirosat kaptak, hogy meg tudják különböztetni az egyedeket.

{A}

László Béla szerint több tényező is hozzájárult, hogy a mezeinyúl-populáció megfogyatkozott. Egyrészt az elmúlt években növekedett a rókák száma, miután sikeres volt a veszettség elleni kampány, oltóanyagot tartalmazó csalikat helyeztek ki, és ezzel megakadályozták a fertőzés terjedését.

Az elszaporodott rókák a mezei nyúl természetes ellenségeiként szorították vissza az apróvadak számát.

Másrészt a nagytáblás monokultúrák elterjedése sem kedvez a mezei nyulaknak, ott ahol nagy területen kukoricát vagy repcét termesztenek ez az apróvad teljesen eltűnt.

Az egyesület tagjai abban bíznak, hogy a betelepített mezei nyulak elszaporodnak. László Béla hangsúlyozta:

a mezei nyúl jelenleg az egyik legveszélyeztetettebb faj Európában.

Szakértők szerint a mezeinyúl-állomány sok helyen a biológiai minimum határán van, ami azt jelenti, hogy annyi egyed sincs, amennyi a faj fenntartásához elegendő. Az évtizedekkel ezelőtt szabályozás nélkül használt növényvédő szerek és műtrágya is tizedelte a nyulakat, majd a területek növényzetének elszegényedése, a ragadozók számának növekedése is oda vezetett, hogy csökken a számuk.