Régi a vezetékrendszer, ezek javítása miatt van rengeteg felásott utca Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2019. január 08., 22:23

Mintegy 130 helyszínen végzett hibaelhárítást a gázszolgáltató a múlt év utolsó hónapjaiban Székelyudvarhelyen. A munkálat miatt kialakult gödrök ugyan zavaróak, de a javítások elengedhetetlenek. Rövidesen feltöltik a gödrök mindegyikét.

A szakemberek és a városvezetés egyetért: kellemetlen a kialakult helyzet, de a javításokat el kellett végezni Fotó: Barabás Ákos

2018 novemberétől új műszerrel dolgozik Székelyudvarhelyen a Delgaz Grid Rt.:

a berendezés segítségével a korábbinál sokkal több gázszivárgást tudnak bemérni a szakemberek,

így az elmúlt év utolsó időszakában közel 130 helyen ásták fel az úttestet és a járófelületet városszerte. A szolgáltatót törvény kötelezi a hibák elhárítására, de közben nem kis fejtörést okozott a kialakult helyzet a városlakóknak és a városvezetésnek. A gödrök betömése és az újraaszfaltozás ráadásul az időjárás miatt sem haladhat az ütemterv szerint. 

Tarthatatlan állapotok uralkodtak a városban az ünnepek alatt,

viszont azt a tényt sem seperhetjük a szőnyeg alá, hogy Székelyudvarhely vezetékrendszere (a víz-, a szennyvíz- és gázvezetékek, valamint az esővíz-elvezetők) katasztrofális állapotban vannak, hiszen az elmúlt évtizedekben csak felszíni fejlesztések történtek” – hangsúlyozta Gálfi Árpád polgármester. A szolgáltató egyébként olyan utcákban (a Sziget, a Függetlenség, a Győzelem) is kénytelen volt megbontani a burkolatot, ahol az elmúlt időszakban került új aszfaltréteg az úttestre. A városvezető fontosnak tartotta hozzátenni, a helyzet orvoslásán szoros partnerségben dolgozott a városvezetés a szolgáltatóval, illetve az építési munkát végző Viking Serv Kft.-vel.

Jó hír, hogy

a szolgáltató 2019-ben mintegy 15 kilométeren végez vezetékcserét Székelyudvarhelyen,

illetve további 22 kilométeren tervezi a csőrendszer cseréjét. „Akárcsak a vízszolgáltató kiválasztásakor, fontosnak tartjuk olyan cégekkel dolgozni, amelyek fejlesztéseket terveznek Székelyudvarhelyen. Azonban, mindezek mellett az a dolgunk, hogy a különböző fejlesztési terveket összhangba hozzuk. Tudjuk, hogy felfordulással jár minden fejlesztés, de ezt be kell vállalnunk a következő nemzedék érdekében” – nyomatékosította Gálfi.

{A}

Székelyudvarhely gázvezeték-rendszerét a kilencvenes évek elején fektették le, akkor a mai műanyag helyett a jóval sérülékenyebb acélcsöveket használva. „Nagyon rossz időpontban jött ez a sok gödör, de ez annak tudható be, hogy a megnövekedett fogyasztás miatt a legtöbb gázszivárgás télen, a fűtésszezonban történik” – magyarázta Albert Csaba, a Viking Serv Kft. vezetője. Továbbá elmondta, több éve dolgoznak a Delgazzal, a szolgáltatóval kötött szerződés értelmében a cégnek tíz nap áll rendelkezésére a kiásott gödrök betömésére és aszfaltozására, az időjárástól és más tényezőktől függően.

A csapadékos idő és az alacsony hőmérséklet miatt a november 13-ától jegyzett mintegy 130 gödörből mindeddig 26-ot nem sikerült betömni.

A helyszínek legtöbbjénél az újraaszfaltozást az időjárás függvényében tudjuk elvégezni” – tájékoztatott Albert Csaba. Megjegyezte, információi szerint a szolgáltató további 30-35 helyszínen tervezi még elvégezni a hibaelhárítást. Egyébként jelenleg a Viking Serv három csapata dolgozik Székelyudvarhelyen, naponta mintegy 7-10 gödröt tudnak betömni, így a cégvezető becslése szerint

a hétvégére már az összes kiásott felületen közlekedni lehet majd. Természetesen, mindez annak függvénye, hogy a napokban szükségessé válnak-e újabb burkolatbontások.

A gödrök visszatömésének eljárását is szerződésben rögzítették: a kiásott földet előbb elszállíttatja a kivitelező, helyére minőségi homok és kő kerül tömítésként. Az ideiglenesen betömött felületek felszíni rétegét tavasszal ismét tömítik, majd erre kerül az új aszfalt.

A polgármesteri hivatal szabályzata szerint a kivitelezőnek 14-30 nap áll rendelkezésére az út- és járófelület eredeti állapotba való visszaállítására, ellenkező esetben helyszínenként három és  négyezer lej közötti büntetést szabhatnak ki rá, illetve a kiásott gödrök nem megfelelő kijelzése is bírságolható.

De nem a fenyegetés, a büntetés a célunk, hanem hogy az utak ismét járhatók legyen

– hangsúlyozta Fülöp-Székely István, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal műszaki igazgatója. Az újraaszfaltozások megkezdéséig egyébként csapadékmentes időszakig kell várni, hogy a talaj hőmérséklete állandóan legalább 5 Celsius-fokos legyen.

A Delgaz Grid Rt. képviselői nem vettek részt a keddi, székelyudvarhelyi városházán tartott tájékoztatón, ellenben közleményben számoltak be arról, hogy

2019-ben mintegy 4,4 millió lej értékben terveznek vezetékcserét Székelyudvarhelyen:

a 15 kilométeres szakasz a Lejtő, a Wesselényi Miklós, a Mihai Eminescu, a Kornis Ferenc, az Attila, a Görbe, az Eötvös József, a Tábor, a Villanytelep, a Verőfény, a Függetlenség utcákat, valamint a Virágok és a Tavasz sétányt, illetve a munkálatok második szakaszában a Malom, a Kisköved, a Szentimre, a József Attila, a Kút, a Domb, az Imecs László, a Tölgyfa, a Petfői Sándor, a Vár, a Cipészek, a Kós Károly, a Varga Katalin, a Küküllő, a Benkő József, a Sarkantyú, a Bükkfa utcákat, valamint a Mihály- és a Szűcs-udvarokat érinti majd.