Beke Istvánék családjának gyűjtenek

Székelyhon 2019. január 08., 17:33

Gyűjtésbe kezd Csíkszék Székely Tanácsa a csíkszeredai börtönben raboskodó Beke István és Szőcs Zoltán családja számára, erről közleményben számolnak be.

Ezúttal nem tüntetésre, hanem adakozásra szólítják a székelységet. Archív Fotó: Mihály Csaba

Szabó Dezső egyik mondatának szellemében – „Minden magyar felelős minden magyarért” –

Csíkszék Székely Tanácsa pénzbeli adománygyűjtést szervez a terrorizmus vádjával elítélt, a csíkszeredai börtönben kényszerrabságukat töltő székelyek, Beke István és Szőcs Zoltán családja számára

– áll a közleményben. Mint írják, „az édesapákat nélkülöző hozzátartozók, feleségek, gyermekek kell érezzék, hogy a székely közösségünk összefog értük, hogy nemcsak együtt érez velük, de ebben a helyzetben anyagi áldozatra is képes. Viharos történelmünk megfellebbezhetetlenül figyelmeztet, tanúsítja, hogy székely népünk, csak egymásra figyelve, egymást segítve, az egyenlő teherviselést, a különböző csapások esetén, a mások terhét tudatosan átvállalva maradhatott meg közösségként az ősei szálláshelyén”.

{A}

A lényegre térve arra kéri Csíkszék Székely Tanácsa „a Csíkban, Kászonokban és a Gyimesekben élő székely és csángó véreinket, s nemcsak, hogy

az együttérzésük mellett, a szerény anyagi lehetőségeik függvényében, hozzák meg a maguk anyagi áldozatát is.

Támogatásukat személyesen befizethetik a csíkszeredai OTP bankban megnyitott gyűjtőszámlára: RO71OTPV260001201641RO01

Interneten való befizetés esetén:Veress Dávid RO71OTPV260001201641RO01 www.otpbank.ro
Külföldről való átutalás esetén: OTPVROBU”.

A közleményt Veress Dávid Csíkszék Székely Tanácsának elnöke jegyzi.

A székely terrorügyről
Mint ismert, Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.