A jogot visszakapták, a fizetséget nem

Széchely István 2019. január 09., 12:02

Törvényessé vált, így magyar tanítók is oktathatják a román nyelvet az elemi osztályokban, miután hétfőn kihirdették a románoktatásra vonatkozó új törvényt. A tanév elején megtartott románórákért viszont nem kapnak pénzt a magyar pedagógusok.

A köszöneten kívül más fizetséget nem kapnak a szeptemberi és októberi románórákért a magyar tanítók. Képünk illusztráció Fotó: Biró István

Kihirdette Klaus Johannis államfő hétfőn a szenátus által december 10-én elfogadott törvényt, melynek alapján

nem szükséges felsőfokú szaktanári végzettséggel rendelkezniük a kisebbségi tannyelvű iskolák elemi osztályaiban román nyelvet oktató pedagógusoknak.

Az elemi osztályok román tanóráit megtartó pedagógusok esetében a jogszabály kihirdetése nem hoz változásokat a Hargita megyei oktatási rendszerben, ugyanis más megyékkel ellentétben itt nem alkalmaztak román szakos tanárokat a románoktatásra vonatkozó korlátozás bevezetését követően, és meglévő szaktanárokat sem kértek fel többletórák vállalására az elemi tagozaton – tájékoztatott Görbe Péter. Hargita megye főtanfelügyelője elmondta, október végén visszakapták korábbi státuszukat a magyar tanítók, akiknek köszönet jár azért, hogy ha keserű szájízzel is, de elhivatottságból megtartották a román nyelv és irodalom órákat a tanévkezdéstől október végéig, „hiszen úgymond ingyen dolgoztak”.

Arra az időszakra, amíg a románoktatást szabályozó korlátozó intézkedés érvényben volt – azaz szeptemberre és októberre – a törvény nem teszi lehetővé a tanítók által megtartott románórák kifizetését, és ezt a problémát az új jogszabály sem orvosolja. Esete válogatja, hogy mennyi pénz járna ezekért a tanórákért, hiszen az összeg nagysága az adott pedagógus régiségétől is függ, de

néhány száz lejtől közel ezer lejig terjed a bérkiesések mértéke

– válaszolta kérdésünkre Görbe Péter.

„Megtartottuk a románórákat becsülettel, de nem fizették ki. Bérfüggő, hogy ezek mekkora összegek, de több száz lejről van szó” – erősítette meg egy általunk megkérdezett tanítónő. Szilveszter Anikó elmondta, iskolánként változott ugyan, hogy az említett időszakban milyen tevékenységet folytattak a román tanórákon, de legtöbb helyen megtartották azokat a magyar tanítók, hogy a gyerekek ne maradjanak le a tananyaggal. Az állandó változások miatt egy ideje már nem is követi a tanüggyel kapcsolatos híreket – mondta csalódottan a pedagógus.

Nagyon megcsömöröltem ettől az egésztől.

Úgy vagyok vele, hogy amint az osztály ajtaját becsukom, és a huszonöt csillogó szempár szembe néz velem, megszűnik a külvilág. Én csak így tudom, és szerintem ezt csak így és kellő elhivatottsággal lehet csinálni” – fogalmazott a székelyudvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola elemi tagozatán oktató tanítónő.

{A}

A kifizetetlen tanórák esetében a tanügyi alkalmazottakat tömörítő szakszervezet sem járt sikerrel. Mint arról a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének Hargita megyei területi vezetője, Kocs Ilona múlt hónapban lapunknak nyilatkozott, a tanítóknak ki nem fizetett szeptemberi és októberi román tanórák ügyét ő bíróságra vitte volna, de kiderült, hogy ezeknek az óráknak a megtartására nem volt munkaszerződésük a magyar tanítóknak, így törvényesen nem is követelhető bér azért a munkáért.

Az előzményekről röviden

Az oktatási minisztérium tavaly nyáron a kisebbségi tannyelvű oktatásban szaktanárokra bízta a román nyelv tanítását, aztán amikor ezt visszavonta, kiderült, hogy a tanítóknak már nem fizetik a pluszórákat. Később ezt is módosította a minisztérium, miután az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megállapította, hogy a szaktárca megsértette az „egyenlő munkáért egyenlő bér” elvét. A köztes időszakra azonban nem fizették ki a tanítók által megtartott román nyelv és irodalom órákat visszamenőleg sem.