Szakember: akár halállal járó következménye is lehet, ha összetévesztjük az influenzát a hűléssel

Székelyhon 2019. január 08., 16:53

Súlyos, akár halálos következménye lehet annak, ha az influenzát összetévesztjük az egyszerű hűléssel – hívta fel a figyelmet Sandra Alexiu, a bukaresti családorvosi kamara elnöke. Kedden két halálesetről érkezett jelentés, amelyek az influenza szövődményei miatt következtek be.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

„Ne tévesszünk össze az influenzát egy egyszerű hűléssel. A következmények nagyon súlyosak, akár halálosak lehetnek, különösen a veszélyeztetett kategóriák tagjainál” – írta keddi Facebook-bejegyzésében az orvos, aki a betegség ellen védőoltást javasol.

„A védőhatás két-három hét után alakul ki, tehát még van idő rá, hisz még csak most kezdődik az influenzaszezon. Tavaly a járvány februárban tetőzött. Ha eddig nem tették meg, szerencsés lenne, ha beadatnák a védőoltást. Romániában kétfajta trivalens és egy tetravalens oltást lehet kapni. (...)” – írja a szakember.

2018 végéig országszerte 67 influenzás megbetegedést igazoltak, egy 53 éves galaci férfi, aki nem kapott védőoltást, elhunyt. Ugyancsak év végéig 1 187 159 személyt oltottak be grippé ellen

– emlékeztet az Agerpres.

{A}

Kedden egy aradi személy halt meg a grippé szövődményei miatt. A 33 éves férfi, akinek nem voltak egyéb egészségügyi problémái, a munkahelyén kapta el a kórt.

Ugyancsak kedden egy 51 éves galaci asszony is elhunyt influenzában. A nő túlsúlyos volt, vérnyomásproblémái voltak és nem volt beoltva grippé ellen.

Galacon egy 26 éves várandós asszonynál is igazolták az A típusú influenza vírusát.