Hamarosan ismét elő kell venni az iskolatáskát

Molnár Rajmond 2019. január 08., 12:23

Az elmúlt tizennyolc év egyik leghosszabb, három hetes téli vakációja ér hamarosan véget. A tanítás január 14-én kezdődik, három hét után pedig egy újabb, félévközi szünidő következik.

Január 14-én ér véget a téli szünidő. Képünk illusztráció Fotó: Mihály Csaba

A 2018–2019-es tanév felépítése szerint a félévközi szünet – február 2–10. között – idén is egyhetes lesz. A tavaszi szünidő viszont már kéthetes, április 20-ától május 5-éig tart, amelybe beleesik az ortodox és a katolikus húsvét ünnepi időszaka is. Az érettségi előtt álló végzősök számára május 31-én ér véget a tanév, a nyolcadikosok pedig június 7-én végeznek. A nyári vakáció június 15-én kezdődik és szeptember 15-éig tart.

A tanév rendje szerint a félévi dolgozatokat a szemeszterek végére kell időzíteni, de legkésőbb a félév vége előtt három héttel sort kell keríteni ezekre. A törvény által megszabott munkaszüneti napokon nincs tanítás:

június 5-ét, a pedagógusok napját különféle programokkal, rendezvényekkel ünnepelhetik meg a tanintézetek és tanfelügyelőségek,

ami egyébként június 1-jére is érvényes lenne, de az idén szombatra esik.

{A}

Az Iskola másként elnevezésű országos program öt egymást követő munkanapot ölelhet fel, és mindegyik tanintézmény eldöntheti, hogy mikorra időzíti. A 2018–2019-es tanév a legrövidebb az elmúlt tíz évből: 34 hetet és 168 munkanapot ölel fel, szemben az elmúlt esztendőkkel, ahol mintegy 170 tanítási nap volt a megszokott.