Ezek voltak a szülők által leggyakrabban választott keresztnevek tavaly Székelyföldön

Iszlai Katalin 2019. január 12., 20:01

Bár legtöbben még mindig a hagyományos keresztneveket részesítik előnyben, és Annának vagy Dávidnak nevezik el gyermekeiket, sok különleges nevű fiút és lányt is anyakönyveztek tavaly Székelyföldön.

A székelyföldi szülők által leggyakrabban választott fiú- és lánynevek 2018-ban • Infografika: Tóth Szilárd

A korábbi évekhez hasonlóan ismét Annának keresztelték legtöbben leánygyermeküket tavaly Székelyföldön, ez a név vezeti a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi népszerűségi listát is, Gyergyószentmiklóson azonban más lányneveket választottak. A fiúnevek közül mindenhol a Dávid szerepel dobogós helyen, de különleges nevekből sincs hiány egyik városban sem.

Kevesebb születés Csíkszeredában

A csíkszeredai városháza által rendelkezésünkre bocsátott anyakönyvi adatokból kiderült, hogy

tavaly kevesebb gyermek született, illetve kevesebben házasodtak a korábbi évhez képest.

Míg 2017-ben 212 házasságkötést jegyeztek és 339 gyermek született, tavaly már csak 189 párt adtak össze, illetve 327 gyereket anyakönyveztek a csíkszeredai városházán. Legtöbben (35 pár) júniusban házasodtak össze, legkevesebben (4 pár) pedig márciusban. Januárban és júniusban iktatták a legtöbb születést, ezekben a hónapokban 35–35 kisbabát anyakönyveztek. Annak is utánajártunk, hogy a keresztnevek közül melyek voltak a legnépszerűbbek tavaly Csíkszeredában. Mint kiderült,

a lánynevek közül az évek óta dobogós Anna népszerűsége ezúttal sem csökkent,

a legtöbb szülő ismét ezt a nevet választotta: nyolc kislányt neveztek el így. A lánynevek népszerűségi listája a Nórával (6) és a Rékával (5) folytatódik, de többen választották a Jázmin, a Boglárka, az Eszter, a Dóra és a Vivien nevet is. A fiúk esetében három név holtversenyben végzett az első helyen: legtöbben (8) a Dávid, az Ákos és a Balázs nevet választották. Kedvelt volt továbbá a Krisztián (6) és a Tamás (5) név is, illetve több szülő nevezte el fiúgyermekét Dánielnek, Istvánnak vagy Lászlónak.

Ritka és különleges nevekből sem volt hiány tavaly a hargitai megyeszékhelyen: a lányok esetében a Trixi, Mása, Astrig, Szamanta, Kyra, Denissza és Zsolna neveket választották, a fiúknál pedig az Alehandro, Nikolás, Aurelio és Balambér nevek mellett voksoltak egyes szülők. Érdekességnek számít továbbá, hogy egyre kevesebben adják ugyanazokat a neveket gyermekeiknek:

a tavalyi listán 180 különböző keresztnév szerepel.

{A}

Csíkszeredához hasonlóan Székelyudvarhelyen is kevesebb gyermek született, illetve kevesebben házasodtak össze tavaly 2017-hez képest. A székelyudvarhelyi városháza anyakönyvi hivatalának összesítése szerint 2018-ban 1369 gyermek született (2017-ben 1435), illetve 190 házasságkötést jegyeztek a 2017-es 207-hez képest. A születések magas száma azzal magyarázható, hogy bár ennyi gyerek született Székelyudvarhelyen, ennek csak egy kisebb hányada lakik a városban. Nevek tekintetében is megfigyelhetők hasonlóságok a két város között, hiszen

Székelyudvarhelyen is az Anna lett a legnépszerűbb lánynév,

31 kislányt kereszteltek el így. Emellett a lányok tavaly leggyakrabban a Zsófia (27) és a Hanna (24) nevet kapták, a ritkább nevek közül pedig az Ajnácska, Árvácska, Ilka, Lujza, Rózsa, Terka, Nárcisz, Virág és Zsuzsa voltak a legnépszerűbbek. Különleges lánynevek közül is választottak az udvarhelyi szülők, mint például a Barka, Evódia, Hargita, Helka, Villő vagy Opál.

A férfinevek közül tavaly legtöbben a Dávidot választották (35), majd a Bence (25) és a Hunor (23) következik a népszerűségi listán. A „ritkább” nevek közül az Adorján, Artúr, Bertalan, Bátor, Dezső, Elemér, Etele, Félix, Gábor, Gáspár volt kedvelt az udvarhelyiek körében, a különleges fiúnevek közül pedig a Mór, Zete, Lénárd, Kund, Medárd és Táltos fordult elő.

327 keresztnév Sepsiszentgyörgyön

A Sepsiszentgyörgyön tavaly anyakönyvezett gyerekek összesen 327 különböző keresztnevet kaptak, ezek között a kettős keresztnevek is szerepelnek. Toronymagasan egyetlen név sem ugrik ki a mezőnyből, az év során legtöbb öt kisgyerek kapta ugyanazt az utónevet szüleitől. Így a nevek népszerűségi listájára már azok a nevek is felkerülnek, amelyeket csak három-négy újszülött kapott. Ennek megfelelően

az elmúlt évben a Sepsiszentgyörgyön anyakönyvezett gyerekek körében a legnépszerűbb fiúnév a Kristóf volt,

öt kisfiút neveztek el így, a lányoknál pedig a Dorka és az Anna vezet, négy-négy kislányt hívnak így. Utóbbiak általában ezek mellé még kaptak egy másik keresztnevet, mint például az Anna Lea vagy Dorka Bella. A fiúknál több név is van a második helyen, a Tamás, Dávid, Csanád, Márton, Dominik, Krisztián és Bence keresztneveken négy-négy kisgyerek osztozik.

Fotó: Gábos Albin

A lányoknál a népszerűségi lista második helyét azok a nevek foglalják el, amelyeken legalább három kislány osztozik, így a Maya, Panka és Zoé. Idegen hangzású neveket ritkán anyakönyveztek Sepsiszentgyörgyön, így kétszer fordul elő a Kemal, de született egy Amina, egy Armandó Nikolasz, egy Brandon, egy Rikárdó és egy Efrem is. Kovács Judit, a városháza szóvivője által rendelkezésünkre bocsátott statisztikából kiderül, hogy 2018-ban a sepsiszentgyörgyi városházán összesen 1382 babát anyakönyveztek, közülük 327 volt sepsiszentgyörgyi lakhelyű. A többiek a megyeszékhelyi kórházban születtek ugyan, de más településeken laknak. A legtöbb babának tavaly júliusban és októberben állítottak ki születési bizonyítványt, mindkét hónapban 137-nek, a legkevesebbnek (86) pedig áprilisban.

Több név, mint gyermek Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson a városháza összesítése szerint tavaly 91 gyereket anyakönyveztek, akik összesen 93 különböző utónevet kaptak. Ennek fényében a kettős keresztnevek ellenére is elmondható, hogy nagyon kevés gyereket kereszteltek ugyanarra a névre, így statisztikát is nehézkes felállítani. A lányoknál például a legnépszerűbb neveknek számító Hajnalkát, Máriát, Rebekát és Hannát is csak két-két kislány kapta, ezért második és harmadik helyezettet nem lehet megnevezni. A fiúknál már más a helyzet:

a gyergyószentmiklósi szülők által leginkább kedvelt fiúnév a hagyományosnak számító István volt,

öt gyereket anyakönyveztek így. A második legkedveltebb fiúnév a Dávid volt (4), a harmadik pedig a Mátyás és a Zalán (3–3). Különleges nevekből több is akadt, volt például Angyalka, Vandana, Dálica, Maser vagy Herkules.