Olyan hideg volt Csíkszeredában, mint az Omu-csúcson

Székelyhon 2019. január 08., 10:08

Még csak meg sem közelítette a csíkszeredai hideget kedden hajnalban a hargitai megyeközpontot általában szorosan követő gyergyóalfalvi, bucsini vagy éppen bodzafordulói fagy. A viszonyításoknál maradva Csíkszeredában olyan hideg volt, mint az Omu-csúcson – annyi, hogy a csíkit egy „picivel” többen érezték.

Hőmérsékleti minimumértékek hétfőn este 6 órától kedden reggel 6 óráig Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

Összesítette a keddre virradóan mért hőmérsékleti minimumokat az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM), adataiból pedig kiderül, hogy országszerte Csíkszeredában jegyezték az egyik leghidegebb értéket, mínusz 19,6 Celsius-fokot. Hasonló hideget mértek például az Omu-csúcson, mínusz 19,9 Celsius-fokot. Ennél jóval emberbarátibb reggelre ébredtek Székelyföld más városaiban, ugyanis Székelyudvarhelyen mínusz 9,9 fokig, Marosvásárhelyen mínusz 15-ig és Sepsiszentgyörgyön mínusz 8,7 Celsius-fokig süllyedt a hőmérők higanyszála.

Ami a további székelyföldi minimumokat illeti, Gyergyóalfaluban mínusz 16,5 fokot, a Bucsinon pedig mínusz 15,6 Celsius-fokot hivatalosított az ANM. Reggel kilenc órára

néhol mérséklődött, néhol pedig tovább erősödött a fagy,

Csíkszeredában mínusz 18 Celsius-fokra „melegedett fel” az idő, Marosvásárhelyen mínusz 11-re, ellenben Székelyudvarhelyen mínusz 10 fokra, Sepsiszentgyörgyön pedig mínusz 9 Celsius-fokra hűlt a levegő.

Hőmérséklet kedden reggel 9-kor Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

A meteorológiai igazgatóságnál egyébként a hóréteg vastagságát is rendszeresen közlik, eszerint a székelyföldi lakott települések tekintetében

Csíkszeredában a legvastagabb a hóréteg, 11 centiméter,

Baróton 7, Kézdivásárhelyen pedig 8 centiméter a hóréteg vastagsága. Míg a városokban közlekedőknek rendszerint bosszúságot okoz a hó, addig a Bucsinon kifejezetten örülnek – a sípályáiról híres területen az ANM mérései szerint 73 centiméteres a hóréteg vastagsága.

A hóréteg vastagsága kedden reggel 8-kor Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

{A}