Székely „terrorügy”: semmitmondó válasz Johannistól

Bíró Blanka 2019. január 07., 18:13

Az államfő nem avatkozhat be az igazságszolgáltatásba, az alkotmány szerint egy jogerős bírósági ítélet visszavonatása nem tartozik a hatáskörébe – ez áll abban a válaszlevélben, amit az RMDSZ-es politikusok kaptak az államelnöki hivataltól.

A csíkszeredai börtönben. Johannistól nem fog változni a terrorperben elítélt székely fiatalok helyzete. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Mint ismert, öt honatya továbbította Klaus Johannis államfőnek a több mint tízezer aláírással támogatott Szabadságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak! címet viselő petíció szövegét. A Kékesy Raymund által a  citizengo.org/hu oldalon kezdeményezett petícióban azt kérik, hogy a román igazságszolgáltatás helyezze hatályon kívül azt a jogi szempontból megalapozatlan, és ilyen formában etnikai alapon, az erdélyi magyarság megfélemlítésének céljából meghozottnak tűnő ítéletet, mellyel öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Bekét és Szőcsöt.

Johannistól pedig azt kérték, tegyen lépéseket, hogy a jogi alapot nélkülöző, eljárásjogi hibákat tartalmazó ítéletet megsemmisítsék.

{A}

A válaszlevelet az államelnöki hivatal egy tanácsosa írja alá, ebben az áll, hogy

bármilyen intézkedés sértené a jogállamiságot, alkotmányellenes lenne, szembemenne az államhatalmak szétválasztásának és az igazságszolgáltatás függetlenségének elvével.

Kulcsár-Terza József képviselő, a levél kezdeményezője lapunknak elmondta, felháborítónak tartja Johannis hozzáállását, hiszen például a Malajziában elítélt drogkereskedő ügyében a külügyminisztériummal és az igazságügy-minisztériummal karöltve lépett fel, miközben

a terrorizmussal ártatlanul megvádolt fiatalok ügyét még arra sem méltatta, hogy személyesen válaszoljon a beadványra.