Hiába balesetveszélyes, nem tudnak többet tenni a vasútállomás téli karbantartásáért

Barabás Hajnal 2019. január 07., 18:49

Több utas szerint balesetveszélyes a csíkszeredai vasútállomás nemrég modernizált peronjain a közlekedés, előfordult ugyanis, hogy egyesek a vonatról leszállva elestek a jég borította felületen. Elmaradt a téli karbantartás. 

Korcsolya nélkül nem árt kapaszkodni Fotó: Pinti Attila

Majdnem „nyakukat törték” többen is a jeges, csúszós peronokon, amikor leszálltak a vonatról Csíkszeredában – tapasztaltuk terepszemlénken. Látni lehetett, hogy az állomás épülete előtti járdaszakaszt némi sóval beszórták ugyan (foltokban megolvadt a hó és jég rajta), azonban az épület mellett nyoma sem volt hóeltakarításnak.

A letapodott hóból megfagyott jeges felületen kénytelenek közlekedni az utasok az állomás környékén.

A nemrég korszerűsített és megemelt peronokon szintén vastagon állt a jég, rátapadt a nemrég lehullt hóréteg is. Ezért felkerestük a Cornel Roșut, a csíkszeredai vasútállomás infrastruktúráért felelős vezetőjét, hogy mi az oka a hóeltakarítás hiányának.

Harmincöt év után végre felújították a peronokat a csíkszeredai vasútállomáson, ha sóval szórnánk, akkor tavaszig tönkretennénk a felületeket

– indokolta az illetékes, hogy miért nem használtak sót a peronok jégmentesítésére. Hozzátette, igyekeznek eltakarítani a havat a vonatállomásról, ahogy az erejükből kitelik, azonban mindössze egy alkalmazottjuk van, aki napi nyolc órában takarít – többek között az irodákat és a vasútállomás várótermét. Az egy hektárnyi összfelületű peronokat már nem bírja egyedül letakarítani, ráadásul nagyon sokat havazott az elmúlt napokban. Mint magyarázta, a lépcsőket leszórták homokkal, hogy ne csússzon, de homokjuk is kevés van, annyi, amennyi a peronok felújítása után megmaradt.

{A}