Nem hivatkozhatnak a lejárt érvényességre: 2021-ig használhatók az egészségügyi kártyák

Molnár Rajmond 2019. január 07., 14:15

2021-ig használhatók azok az egészségügyi kártyák, amelyek érvényességi ideje idén januárig tartott – emlékeztet közleményében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Két évvel tovább tart a kártya érvényessége. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az egészségügyi kártyák érvényességét 5 évről 7 évre hosszabbította tavaly júniusban a szaktárca, ez pedig azt jelenti, hogy

a kártyákat az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló szolgáltatók két évvel a kártya felületén feltüntetett lejárati időpont után is el kell fogadják

– írták a közleményben. Azaz a kártyák idén januárban kellene lejárjanak, viszont így 2021-ig tart az érvényességük. Az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az utóbbi napokban országszerte többen is jelezték az intézménynek, hogy egyes szolgáltatók megtagadták az egészségügyi szolgáltatásokat a biztosítottaknak a kártyák lejárt érvényessége miatt, holott az új rendelkezések értelmében a szóban forgó dokumentumok még érvényesek.

{A}

A szaktárca júniusi döntésének elsősorban takarékossági szempontjai vannak, és az intézkedés tehermentesíti a 2018–2019-es állami költségvetést. Az egészségügyi minisztériumnak az Agerpres hírügynökség által idézett közleménye rámutat, a jelzett időszakban hozzávetőlegesen 14,2 millió új egészségügyi kártya nyomtatása lett volna esedékes az érvényességi idő lejárta miatt.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ugyancsak közleményben hívta fel a figyelmet, hogy a biztosítottak ezen a honlapon is ellenőrizhetik, hogy rendelkeznek-e egészségbiztosítással vagy sem. Megjegyzik, Hargita megyébe eddig 220 ezer egészségügyi kártya érkezett, amelyekből mintegy 2200-at még nem váltottak ki tulajdonosaik.

Az egészségügyi kártya hiányában a betegek csak sürgősségi esetekben kapnak ingyenes orvosi ellátást és ingyenes gyógyszereket.

Ugyanakkor Hargita megyében a legtöbb kártya érvényességi ideje márciusig szól, ezek szintén 2021-ig lesznek érvényesek.