Tiszta szívvel adni és kapni

Pinti Attila 2019. január 07., 12:45

Egy közel két évtizeddel ezelőtti, meghatározó fiatalkori élmény hívta életre az állami gondozásban nevelkedő Hargita megyei gyerekeknek Csíksomlyón múlt héten szervezett Tiszta szív lelkitábort. A szeretetre, megértésre és megbocsájtásra nevelő találkozó minden bizonnyal hagyományt teremtett.

• Forrás: Szőcs Hunor

Ami a kézműves foglalkozásokra, tehetségfejlesztésre vagy éppen a sportra fókuszáló táborok alkalmával kevésbé kap szerepet, arra összpontosítottak a január 2–6. között szervezett Tiszta szív árvagyerek lelkitáborban – magyarázta Szőcs Hunor, az ötnapos csíksomlyói találkozó ötletgazdája és szervezője.

Az előzményekről elmondta, közel két évtizeddel ezelőtt egy véletlen folytán, meghívásra „belecsöppent” egy hasonló táborba, ahol olyan meghatározó tapasztalatokkal gazdagodott, illetve annyira önzetlen, tiszta szeretetet kapott nemcsak a többi gyerektől, hanem a csoportvezetőktől is, hogy tudta, egyszer szervezőként is tovább kell mindezt adnia. Csíkban hosszú ideje nem szerveztek hasonló, hitben megerősítő, önbizalmat növelő tábort az állami gyermekvédelmi rendszerben lévő fiataloknak – folytatta –, ezért „elérkezettnek látta az időt”, és családja, barátai, ismerősei, valamint támogatók segítségével

a Tiszta szív tábor harminckét tusnádi, csíkszentsimoni, csíkszentkirályi, gyergyói, szentegyházi, szépvízi és csíkszeredai, I–VI. osztályos gyereknek nyújtott maradandó élményt.

A tábor „célközönsége” a szervező szerint éppen az a korosztály, amelyben eredményesen el tudják ültetni a hitet, hogy jó jót cselekedni. A fő cél nem volt más, mint megerősíteni őket Istenben való hitükben, abban, hogy bátran merjenek szembenézni a világgal, ne érezzék magukat kevesebbnek – részletezte Szőcs Hunor. A találkozón rengeteg ezt célzó interaktív program, foglalkozás, csapatépítő játék, konfliktuskezelő, megbocsájtást erősítő beszélgetés kapott helyet, de az énektanulás, túrázás, torna, tábortűz és koncert sem maradt el.

• Forrás: Szőcs Hunor

Mindezek megvalósításából oroszlánrészt vállalt az öt csapatra osztott gyerekeket felügyelő öt csoportvezető és a felvigyázó, továbbá a mellettük tevékenykedő vallástanárnő és óvónő is, akik önkéntesen vették ki részüket a munkából. Jelenlétük inspiráló volt – fűzte hozzá Szőcs Hunor –, sőt

mivel egyik, ma sikeres üzletember csoportvezető a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedett, mintaként szolgált a harminckét fiatal előtt.

A tábor jóval felülmúlta az elvárásokat – értékelt a szervező –, ezért a Tiszta szív-csoport a jövőben várhatóan alapítvánnyá fejlődik, és pályázatokkal szeretnének még több színvonalas találkozót szervezni, kapcsolatot fejleszteni többek között a budapesti árva gyerekekkel. Ennyiben azonban nem merülne ki a tevékenység, hiszen a mostani résztvevők kezét sem engedik el táborzárás után: rendszeresen felkeresik őket, tartják velük a kapcsolatot.

• Forrás: Szőcs Hunor

A támogatóknak a gyerekek előadással köszönték meg a segítséget, vasárnap pedig a kegytemplomban szentmisével zárult a tábor.