Hajtóvadászatra ment, de menekülnie kellett

Fülöp-Székely Botond 2019. január 07., 11:23

A vállán sebesítette meg a medve azt a magyarországi vadászt, aki vasárnap vett részt a Szalon Vadásztársulat Gagy mentén rendezett hajtóvadászatán. Az áldozat próbált védekezni, de nem sült el a puskája.

Képünk illusztráció Fotó: Fülöp-Székely Botond

Balázs Sándor, a vasárnapi hajtóvadászatot rendező a Szalon Vadásztársulat igazgatója lapunknak elmondta, az udvarhelyszéki Tordátfalva és Gagy közötti részen történt az eset. A hajtás során többször is kijött az erdőből a „nagyon nagynak mondható kanmedve”, amely végül a várakozó vadászra rontott.

Az áldozat megpróbált rálőni a támadó vadra, de nem sült el a puskája.

A medvetámadásról vasárnap délután kettőkor riasztották a Hargitai Megyei Mentőszolgálatot a 112-es sürgősségi hívószámon. Az ötvenéves áldozatot, akinek a vállát harapta meg a nagyvad, csonttöréssel vitték a székelyudvarhelyi kórház sürgősségi betegellátó osztályára – tájékoztatott a mentőszolgálat ügyeletes diszpécsere, hozzátéve, hogy a sérült nem volt életveszélyes állapotban.

{A}

Vasárnap este aztán meg is műtötték Székelyudvarhelyen a vadászt, aki hétfőn délre már el is hagyta a kórházat – tudtuk meg Balázs Sándortól, aki felháborítónak tartotta, hogy az egészségügyi intézményben

nem tudtak veszettség elleni oltást adni az áldozatnak: haza kell utaznia, hogy mielőbb megkaphassa a szérumot.

„Tudomásom szerint az egész országban nincs szérum, nem csak itt. Ilyen esetben mit lehet tenni, ha valakit megharap például egy kutya?” – tette fel a kérdést a vadásztársulat vezetője.

{K1}

Balázs Sándor hangsúlyozta, az elmúlt harminc évben nem volt hasonló eset a vadászterületükön. „Nincsenek elülve a medvék, pedig ilyenkor nem jellemző, hogy járkálnak. Öt vagy hat medvét láttunk csak ebben az egy hajtásban” – fogalmazott a vadásztársulati vezető, aki szerint ez alapvetően az enyhe időjárással és a medvék túlszaporodásával magyarázható. Az pedig kifejezetten meglepő volt, hogy a vadászt megsebesítő kifejlett nagyvad nem húzódott el télire, azok ugyanis rendszerint elszoktak, és inkább a kisebbek aktívak.