Nem hagyják el a csíkszeredai városházát a katonák

Kovács Attila 2019. január 07., 21:38

Nincs megfelelő ingatlan számukra, ezért továbbra is a csíkszeredai városháza egyik szárnyát elfoglalva tevékenykedik a sorozási feladatokat is ellátó Hargita Megyei Katonai Központ. A Hargita megyei önkormányzat feladata a helyzet megoldása, de erre még várni kell.

Omladozó épületrész Fotó: Gábos Albin

A városháza északi szárnyát foglalja el jelenleg a Hargita Megyei Katonai Központ, amely a sorozás mellett a tartalékos katonák nyilvántartását is végzi, és ugyanott van a székhelye a háborús veteránok szövetségének. Jelentős irodafelületek, illetve belső udvar is tartozik az épületszárnyhoz, amelynek a Petőfi Sándor utca felőli oldalán, a kocsibejáró közelében felirat is figyelmeztet arra, hogy

érdemes vigyázni, mert szotyog a vakolat.

A központ több évtizede az épület lakója, még abból az időből, amikor az egykor vármegyeházának épült mostani városházán a megyei közigazgatás intézményei tevékenykedtek.

Nem tehetnek semmit

Csíkszereda önkormányzata még 2011 decemberében döntött arról, hogy nem hosszabbítják meg a katonai központ bérleti szerződését, így próbálva rábírni őket a költözésre. Az indokok között szerepelt, hogy a törvény a megyei önkormányzatot kötelezi a székhely biztosítására, illetve, hogy

a kötelező sorkatonai szolgálat megszűnése után a központnak nem ott és nem ekkora felületen van a helye.

A városháza egy részét foglalja el a katonai intézmény. Kényszerhelyzet Fotó: Gábos Albin

A határozat ellenére a katonák maradtak, mert a megyei önkormányzatnak nem állt módjában megfelelő ingatlant biztosítani számukra. Mint Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester kérdésünkre kifejtette,

a központ bért nem fizet a városnak, víz-, fűtés- és villanyszámláikat pedig a megyei tanács fizeti, amely kizárólagosan illetékes a helyzetük rendezésére.

Hiányzó döntés

Hargita Megye Tanácsa több épületet is felajánlott az elmúlt években a központ számára – tavalyelőtt például a Hargita Népe Kiadó egykori székhelyét, a Szentlélek utca 45. szám alatti ingatlant is, ahol a Hargita Megyei Személynyilvántartó Igazgatóság működik. A felajánlott felület túl kevés volt a védelmi minisztériumhoz tartozó intézmény számára, amely ezt az ajánlatot nem fogadta el.

{A}

Megfelelő lett volna viszont a korábbi egyeztetések alapján a Kossuth Lajos utca keleti végén álló egykori bölcsőde, amelyben egy ideig a Hargita Megyei Mentőszolgálat adminisztrációs részlege is működött. Az épület évek óta üresen, bezárva áll, de erről elsősorban az egészségügyi minisztérium tehet, amely még nem döntött arról, hogy átadja, vagy sem az ingatlant a megyei önkormányzat ügykezelésébe. A helyzet az elmúlt egy évben sem változott – mondta kérdésünkre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, emlékeztetve arra, hogy majd a csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tervezett bővítése után lesz lehetőségük a felszabaduló kórházi ingatlanok felületeiből felajánlani székhelyet a védelmi minisztériumnak a központ számára.

Az egykori bölcsőde, illetve mentőszolgálati épület ügyében az egészségügyi minisztériumhoz fordultunk, azt kérve, hogy közöljék, mi a szándékuk a bezárt Kossuth Lajos utcai ingatlannal. A válasz után az ügyre visszatérünk.