Vakációban is dolgoznak az iskolákban

Simon Virág , Molnár Rajmond 2019. január 06., 18:17

Javában zajlik a téli vakáció: vannak iskolák, ahol jelenleg is dolgoznak, és olyanok is, ahol kora tavasszal fognak neki a munkálatoknak. Összegeztük, hogy Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen, a  2018-2019-es  tanévkezdésre hol történtek nagyobb beruházások.

Csíkszeredában idén minden iskolát hőszigetelni fognak Fotó: Gecse Noémi

Meszelések, illemhelyek rendbetétele, padlójavítások, illetve parkettcsiszolás és lakkozás voltak a legjellemzőbb javítási munkálatok a csíkszeredai iskoláknál tavaly. Emellett ahol szükség volt tetőjavítást is végeztek – közölte lapunkkal Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester. Ugyanakkor – tette hozzá – nagy hangsúlyt fektettek a városi tanintézmények kazánjainak és fűtésrendszereinek javítására, rendbetételére, hogy azok megfeleljenek a vonatkozó törvényes előírásoknak. Az alpolgármester emlékeztetett, idén

tizenegy csíkszeredai oktatási intézmény hőszigetelésére nyert vissza nem térítendő támogatást Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Regionális Operatív Programban.

A felújítás által nagy mértékben csökkenni fog az épületek évi energiafogyasztása. Több mint 47 millió lej értékben nyertek támogatást,

a munkálatokat várhatóan idén be is fejezik.

{A}

Helyi és uniós forrásokból újítanak

Jakab Attila a székelyudvarhelyi városmenedzser érdeklődésünkre elmondta, hogy minden évben a költségvetés készítésénél az

oktatási intézmények is készítenek egy tevékenységi tervet, amelyben a kisebb tatarozásoktól a nagyobb felújításokig belefoglalják az elképzeléseiket.

Ezt követően számos egyeztetés zajlik a városháza illetékeseivel majd az önkormányzat tagjaival, amelynek végén döntés születik az adott intézmény költségvetéséről. „Indokolt esetben még év közben is kaphatnak kiegészítést az intézmények, célzott tevékenységekre. Néhány adat: 2018-ban saját forrásból készült el a Kipi Kopi napközi udvara és játszótere, ami egy hektáros területen fekszik (3,4 millió lej összértékű beruházás). Magyarországi forrásokból (5 millió euró) 2018-ban sikerült elkezdeni a Tamási Áron Gimnázium teljes felújítását, ami már évtizedes álom a székelyudvarhelyiek számára.

Jakab Attila elmondta azt is, hogy

európai uniós pénzalapokra pályázott a polgármesteri hivatal a Bányai János iskola felújítására (12 millió lej), a Bethlen Gábor iskola tornatermének felújítására (2,5 millió lej),valamint a Tompa László iskola bővítésére (5 millió lej).

A fenti pályázatok részben már elbírálásra kerültek, így idén elkezdődnek a közbeszerzési folyamatok és ezt követően a munkálatok.

Elsőként Bethlen Gábor iskola tornaterme fog „új ruhát kapni.” Jó hír az udvarhelyiek számra, hogy országos pályázatból, kormányalapokból (PNDL támogatással) épül egy új tornaterem az Orbán Balázs iskolának, itt már tavasszal megkezdődnek a munkálatok (5,5 millió lej). De a Móra Ferenc iskola sportpályáját is felújítják tavasszal és egy új fix szerkezetű sátor is felállításra kerül (450.000 lej).

Vakációban is dolgoznak a munkások

Marosvásárhelyen az 2018-2019-es tanév kezdetére

húsz tanintézetben szigeteltek, tíz iskolában főjavítás is zajlott és több sporttermet is korszerűsítettek.

Nagy értékű beruházás volt és teljesen megújult az Európa Általános Iskola. Itt, a téli vakációban, amikor a tanítás szünetel, a folyosókon és a mosdókban folytatódott a munka. Hasonló nagylélegzetű beruházás volt  a Dacia Általános Iskolában, ahol a kerítés teljes újjáépítése maradt hátra. A szigetelés és ablakcsere után a tanév közben is belső munkálatok zajlottak az Avram Iancu szakközépiskolába, ahova a Dr. Bernády György Általános Iskola 5–8. osztályos diákjai  járnak.  A Serafim Duicu Általános Iskolát külsőleg felújították, a mosdókat is korszerűsítették, vakációban a folyosókon dolgoztak a  munkások.

Kívülről látványosan megszépült Al. Papiu Ilarian középiskola is, ahol egyelőre  a főhomlokzatot tették rendbe, tavasszal az oldalsó falakat újítják fel, az udvaron a nyári vakációban fognak dolgozni.  Marosvásárhelyen több éves keretszerződést kötött a városháza a szakcégekkel, amelyek alapján folyamatosan tudnak dolgoztatni az iskolákban, ennek értéke 20 millió lej.