Milliós támogatás az egészségügynek

Simon Virág 2019. január 04., 13:48

A központi fejlesztési régió tizenhárom kórháza, köztük két Hargita és egy Maros megyei egészségügyi intézmény is sikeresen pályázott korábbi műszerezettségi fejlesztések pénzvisszatérítéses finanszírozására. A székelyudvarhelyi és a csíkszeredai kórház is érintett.

Jobb körülményeket teremteni a kórházakban. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A központi fejlesztési régió képviselői az elmúlt hónapban több, egészségügyi intézményekre vonatkozó támogatási szerződést írtak alá.

Az egyik ilyen támogatási szerződés, a 2014–2020-as, európai uniós pénzalapok lehívására vonatkozik, és tizenhárom kórházat érint. Ezek közül négy Fehér, három Brassó, kettő-kettő Hargita és Szeben, egy-egy pedig Maros és Kovászna megyében működik. A pályázat értelmében

az érintett kórházak a járóbeteg-rendelőkben és a sürgősségi osztályokon használt felszereléseket, berendezéseket újíthatják fel, és olyan egészségügyi eszközöket vásárolhatnak, amelyek segítik az orvosok munkáját, megkönnyítik a betegek ellátását.

A pályázások az egészségügyi minisztériumon keresztül zajlanak, összértékük 16,8 millió lej, aminek 70 százaléka vissza nem térítendő pénzalap.

A szaktárcánál marad a pénz

Érdeklődésünkre Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója elmondta, esetükben a korábban kapott egészségügyi berendezések értékének elszámolásáról van szó. Mint kifejtette, a kórház évekkel ezelőtt benyújtott egy kérést, amelyen 52 tétel szerepelt, olyan egészségügyi berendezésekkel és orvosi műszerekkel, amelyekre szükségük volt. Ezekből húszat nem hagytak jóvá, a többit a szakminisztériumon keresztül megkapták, összesen 146 ezer lej értékben.

„Az egészségügyi minisztérium a Világbanktól felvett kölcsönből biztosította ezeket az eszközöket, és most uniós pályázatból vissza szeretné szerezni ezek értékét. Mi aláírtuk a szerződést, hogy igenis megkaptuk ezeket a berendezéseket. Tehát

most nem kaptunk pénzt, hanem igazoltuk, hogy korábban felszereléseket kaptunk.

A pénzvisszatérítést a továbbiakban a szakminisztérium intézi.”

Hasonló helyzetben van a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is, mint Konrád Judit kórházmenedzser elmondta, esetükben is a korábban leszállított műszerek, orvosi eszközök értékének visszaigényléséről szól a pályázat, nem új támogatásokról. Konrád Judit kiemelte: 746 ezer lejt értékben kaptak a sürgősségi osztály és a hozzá tartozó műtök felszerelésére műszereket, berendezéseket. Ezek értékét kapja vissza uniós alapból a minisztérium.

{A}

Korábban lapcsaládunknak András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója is azt mondta, hogy ők is önkormányzati és minisztériumi támogatásból vásárolt műszerek értékét számolhatják el a szakminisztériumon keresztül, európai uniós forrásból.

Felújítják a kórtermeket

A Maros Megyei Sürgősségi Kórház izgatója, Claudiu Puiac arról számolt be, hogy ők december elején írtak alá egy támogatási szerződést, amely nemcsak az általa vezetett egészségügyi intézményt, hanem további nyolc Maros megyei kórházat is érint. Hozzátette,

a támogatást a kórtermek berendezésének cseréjére fogják használni, hiszen az ágyak és szekrények nagyon elavultak, újakra van szükség.

Az igazgató nem tudta pontosan megmondani, hogy ők mekkora összeget költhetnek el, mivel közösen kapták a pénzt a többi Maros megyei kórházzal. A pályázat értelmében az említett sürgősségi kórház mellett a Maros Megyei Kórház, a segesvári, az erdőszentgyörgyi és szovátai városi kórház, a dicsőszentmártoni Dr. Gheorghe Marinescu Kórház, a marosludasi Dr. Valer Russu Kórház, a szászrégeni Dr. Eugen Nicoară Kórház és a szívtranszplantációs intézet részesül támogatásban, összesen tízmillió euró értékben. Ennek 98 százaléka vissza nem térítendő pénzalap.