Külföldi szemmel is felháborító a csíkszeredai vasúti aluljáró állapota

Iszlai Katalin 2019. január 04., 17:31

Felháborodottan kereste fel szerkesztőségünket egy évek óta Csíkszeredában élő angol férfi, miután a gyalogos aluljáró használhatatlan állapota miatt kétszer is elesett a vasútállomás közelében. A férfi szerint elfogadhatatlan a jelenlegi helyzet.

Fotó: Gecse Noémi

Nagyon dühös vagyok – fogalmazott Joseph Charles Boylan szerkesztőségünkhöz érve csütörtök délután. Kérdésünkre, hogy mi a probléma, a 2003 óta Csíkszeredában élő 81 éves angol férfi elmondta, felháborítónak tartja a csíkszeredai vasúti aluljáró állapotát. Hozzátette, a napokban már másodszor esett el a vasútállomás területén a megfelelő átkelők hiánya miatt, ami szerinte elfogadhatatlan manapság egy Európai Uniós tagországban.

Hozzátette, meglátása szerint

a probléma miatt két részre lett osztva a város: az átjárhatóság hiánya elvágja Csíkszereda nagyobbik részétől a Fürdő, Tavasz, Baromtér vagy Vadász utca lakóit.

Egyéb lehetőség híján a gyalogosok a sötét, koszos és bűzös aluljáró helyett a síneken kelnek át, annak ellenére, hogy ez szigorúan tilos és veszélyes.

{A}

Joseph Charles Boylant – elmondása szerint – az dühíti igazán, hogy évek óta húzódó problémáról van szó, és nem érti, miért telik ilyen hosszú időbe a megoldás. Az idős férfi szerint nincs igény hatalmas összegeket követelő beruházásokra, csupán három intézkedésre lenne szükség:

  • az aluljárót ki kellene takarítani;
  • szükséges a folyamatos kivilágítás megoldása;
  • kamerákkal kell felszerelni.

Szerinte a ma rendelkezésre álló technológiákkal mindezt könnyedén meg lehetne valósítani, ha az illetékesek nem bújnak kifogások mögé.

Ismét felteszem a kérdést: az a cél, hogy két részre szakítsák Csíkszeredát? Naponta több száz személyt érint a probléma, hiszen megfelelő átjárók és az aluljáró hiánya miatt balesetveszélyes az átkelés a vasútállomás területén

– zárta.

Régi probléma

Az idős férfi által emlegetett visszás körülmények valóban hosszú idő óta problémát okoznak a hargitai megyeszékhelyen. Az aluljáró évek óta a senki földjének számít, hiszen nem szerepel sem a csíkszeredai önkormányzat, sem a Román Vasúttársaság (CFR) leltárában, így pedig

az sem tisztázott, kinek a hatásköre intézkedni arról, hogy átadják a város ügykezelésébe, ahogy ezt a helyi önkormányzat kérte az Erzsébet parkkal együtt.

A vasúttársaság brassói területi igazgatóságának vezetője már korábban jelezte érdeklődésünkre, hogy az aluljáró, mint állóeszköz, nincs a tulajdonukban, ezért sem tudják biztosítani a működéséhez, karbantartásához szükséges feltételeket. Ugyanezen okból a Szállítási Minisztérium keretében működő egészségügyi igazgatóságnak sem hatásköre a gyalogosoknak készült aluljáróban felgyűlő hulladék, és a közegészségügyi kockázatot jelentő helyzet miatt intézkedni, bírságolni. Hasonlóképp a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság sem teheti ezt meg, mert a létesítmény a vasúttársaság területén, vasúti védőövezetében található, és ők ott nem illetékesek – derült ki korábban.

Fotó: Gecse Noémi

Noha időnként a vasúttársaság kitakaríttatja, az aluljárót nem rendeltetésének megfelelően, hanem közvécének, szemétlerakónak használják, az emberi ürülék mellett állattetemek is előfordulnak ott. A csíkszeredai polgármesteri hivatal egyébként még 2013-ban kérte, hogy az aluljárót az Erzsébet parkkal együtt adják át a város ügykezelésébe. Ehhez azonban a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője, Adrian Pănescu szerint a vasúttársaságnak rendeznie kellene az aluljáró nyilvántartási helyzetét. Elmondása szerint a vasúttársaság feladata lenne felméretni, és nyilvántartásába venni a saját területén levő aluljárót, majd jegyzőkönyv alapján átadni a helyi önkormányzatnak. Utóbbi ezt nem teheti meg, mert törvénytelenséggel vádolhatják.