Három évre ítélték a volt Hargita megyei közpénzügyi vezérigazgatót

Kovács Attila 2019. január 05., 09:58

Első fokon három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság a Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztráció volt vezérigazgatóját, Kedves Imrét, aki ellen korábban hivatali visszaélés és befolyás vásárlása miatt emeltek vádat. Az ítélet nem jogerős.

A Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztráció székhelye. Elítélték a volt igazgatót Fotó: Sándor Csilla

A Hargita Megyei Törvényszék néhány napja hirdetett ítéletet a volt vezérigazgató elleni büntetőperben, akit hivatali visszaélés és befolyás vásárlása miatt állítottak bíróság elé, még 2017-ben.

A bírósági eljárás egy éve kezdődött, a nemrég kihirdetett elsőfokú ítélet szerint Kedves Imrét felmentették a hivatali visszaélés vádja alól, de három év börtönbüntetésre ítélték befolyás vásárlása miatt.

A szabadságvesztés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették.

A bíróság döntése értelmében ugyanakkor az elítélt két évig nem tölthet be választott-, és köztisztséget, illetve semmilyen funkciót állami ellenőrző szerv keretében. Ezek mellett 80 napos közérdekű munkavégzésre is kötelezték, ezt a tevékenységet a csíkszeredai polgármesteri hivatalnál, vagy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál végezheti.

{A}

A büntetőeljárás másik vádlottját, Cârcu Dan Mugur üzletembert hasonló büntetésre ítélte a Hargita Megyei Törvényszék befolyással való üzérkedés miatt. Ugyanakkor elutasították az Országos Pénzügyi és Adóügynökség (ANAF) követelését az állami költségvetésnek okozott kár miatt, és feloldották Kedves ingó és ingatlan javainak zárolását is.

Az ítélet, amelynek ismertetőjében megjegyzik, hogya vádlottak nem ismerték el bűnösségüket, nem jogerős, a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál megfellebbezhető.

A két elítélt ellen 2017 márciusában emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). A vádirat emlékeztetett arra, hogy 2012-ben az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg a közpénzügyi vezérigazgatói tisztséget betöltő Kedves Imre esetében, ez a megállapítás 2014-ben, a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék döntése nyomán vált véglegessé.

A vádhatóság szerint Kedves ekkor arra kérte a Pénzügyminisztériumban korábban több vezetői tisztséget betöltő Cârcut, hogy gyakoroljon befolyást az ANAF tisztségviselőire, illetve a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék bíráira, hogy ő mentesüljön a következményektől. Ezért utóbbi a vádirat szerint 1000 lejt kért és kapott az igazgatótól.

A vádhatóság szerint ugyanakkor 2009-ben Kedves Imre Hargita megyei közpénzügyi vezérigazgatóként hivatali hatáskörét megszegve 431 830 lejes összegű törvénytelen áfa-visszafizetésről rendelkezett egy üzletember számára. A pénzt egy ingatlan árverésen történő megvásárlása után fizette be a vállalkozó, aki azt állította, hogy pénzügyi kötelezettségeihez viszonyítva plusz befizetés történt.

Az ANI összeférhetetlenségre vonatkozó jelentése nyomán egyébként az igazgató munkaszerződését 2014 decemberében felbontották a közpénzügyi igazgatóságnál. Ő ezután bíróságon támadta meg az elbocsátásáról szóló rendeletet, a pert jogerősen megnyerte, és 2016-ban visszatért a Hargita megyei pénzügy élére, ahonnan a vádemelés nyomán ismét távoznia kellett. Az ítélethirdetés nyomán telefonon kerestük Kedves Imrét, hogy véleményezze a helyzetet, de nem tudtuk elérni.