Együtt kutat a kórház és az egyetem

Molnár Rajmond 2019. január 04., 09:16

Úttörő lehet bizonyos betegségek kezelésének és megelőzésének szempontjából a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem között kötött kutatási együttműködés, amelyben már körvonalazódtak a fontosabb vizsgálati kérdések.

Összedolgozik a fontos kutatási kérdésekben a csíkszeredai kórház és a Sapientia egyetem Fotó: Veres Nándor

Kutatási együttműködést kötött a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karával.

Mi együtt, kéz a kézben meg tudjuk csinálni azt, amit más nagyobb városokban az orvosi egyetemek valósítanak meg

– mondta érdeklődésünkre Mara Gyöngyvér, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese. Mint kifejtette, az egyetem Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke rendelkezik modern és jól felszerelt laboratóriummal, a kórház pedig humán erőforrással, klinikai eszköztárral és mintákkal, a közös munka során pedig össze tudják ezeket illeszteni.

Összedolgoznak a jövőben

Az együttműködés tehát a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy

bizonyos egészségtudományi kérdésköröket vizsgálnak a kórház orvosai, a felsőoktatási intézmény pedig laboratóriumi elemzésekkel segíti a munkát.

{A}

Fontos kutatási kérdéskörnek számítanak például a kórházi fertőzések, a kettes típusú diabétesz (cukorbetegség) kialakulásának okai és megelőzésének módjai, összességében pedig a különböző orvosi területeken előforduló betegségek tanulmányozása.

Az orvosok részéről a legfontosabb, hogy ha valaminek megtalálják a magyarázatát, akkor ők a megelőzés irányába szeretnének lépni, a fő cél ez

– magyarázta a rektorhelyettes. Mint mondta, a csíki medencében vannak orvostudományi szempontból sajátos helyzetek, ezért is fontos az együttműködés a két intézmény számára. Ugyanakkor, olyan témákat is vizsgálnak, amelyekben közös kutatási érdekeltsége van mindkét intézménynek. Hozzátette, a megállapodás egyelőre még kezdetleges fázisban van, eddig a főbb irányvonalakat határozták meg a kerekasztal-megbeszélések során, amelyet további egyeztetések követnek. Természetesen – folytatta –, a komolyabb volumenű kutatások jelentős anyagi finanszírozást feltételeznek, ezért ezekre a jövőben pályáznak.

Egyeztetnek a fontosabb kérdésekről

Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere szerint ez egy úttörő egyezség, amely segíthet bizonyos betegségek kezelésében és megelőzésében, illetve fontos a kórházban dolgozó orvosok szakmai előremenetelében is.

Továbbá, a kórház kutatási tevékenysége egyik feltétel ahhoz, hogy a megyei sürgősségi kórház elérje a kettes kategóriájú intézményeknek járó besorolást, amely jóval nagyobb anyagi finanszírozást jelent a jövőben az intézmény számára. Ugyanakkor kiemelte, a szakmai együttműködés nem egyik napról a másikra született, hosszú egyeztetések során léptek erre az útra.

Megalakult már a kórházban egy kutatócsoport, a jövőben pedig saját laboratórium létrehozását is tervezik.

Elmondta, a tényleges munka a jövőben kezdődhet el. További megbeszélések, egyeztetések lesznek a két intézmény között, illetve fontos, hogy megtalálják a módját, hogyan biztosíthatják a kutatások finanszírozását.

Az együttműködést a tavaly megrendezett orvosnapok alkalmával írták alá, legutóbb pedig december 14-én tartottak szakmai kerekasztal-megbeszélést, ahol sikerült néhány közös érdeklődésre számot tartó kutatási területet kijelölni, ahol elindulhat a közös munka.