Néhány marosvásárhelyi városrészen ingyenes lehet a tömegközlekedés

Antal Erika 2018. december 31., 17:48

Januárban vitatja meg és szavaz a marosvásárhelyi önkormányzat arról, hogy a város területén ingyenessé tennék a tömegközlekedést.

Fotó: Haáz Vince

Ahogy a városháza sajtóosztályától megtudtuk, azok a személyek igényelhetnék ezt a lehetőséget, akik Marosvásárhelyen, vagy a Marosvásárhely közvetlen közelében levő településeken laknak.

A tervezet szerint valamennyi autóbuszjáratra érvényes bérletet a város több lakónegyedében is működtett jegypénztárak valamelyikénél kell igényelni a személyi igazolvány felmutatásával.

Egy bérlet értéke egyébként 60 lej, amit az önkormányzat a város saját költségvetéséből fedez majd. Akik azonban nem igénylik a bérletet, és vonaljegyet sem vesznek, de mégis utaznak az autóbuszon, 200 lejes bírsággal számolhatnak. A tervezet szerint egy vonaljegy 3 lejbe kerül majd, a napijegy 10 lejbe, míg a havi bérletért 60 lejt kell fizetni.

Marosvásárhelyen jelenleg valamennyi helybéli nyugdíjas, illetve diák ingyen használhatja a tömegközlekedési járműveket.

A nyugdíjasok félévenként igényelhetik az utazásra feljogosító bérletet, a személyigazolványuk és nyugdíjszelvényük alapján, míg a diákok a diákigazolványukkal kérhetik az ingyenes bérletet.