A csapadék nagyjából nem kérdés szilveszterre, de előre jelezték azt is, hogy nálunk milyen formában

Székelyhon 2018. december 30., 17:48

Az ilyenkor megszokottnak megfelelően alakul a hőmérséklet a következő három napban, a központi, az északi és a nyugati országrészben időszakos csapadék várható – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szakemberének vasárnapi tájékoztatására hivatkozva.

Erdélyben, Székelyföldön inkább havazásra kell számítani. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Meda Andrei szerint szilveszter éjszakáján országszerte többnyire borult lesz az ég, és gyenge csapadék várható, a hegyekben, Erdélyben és Moldva északi részén havazás, másutt havas eső formájában. A hőmérséklet az ilyenkor megszokottnak megfelelően alakul,

Erdély keleti részén mínusz 9 Celsius-fokig,

míg a Bánságban mínusz 2 fokig süllyedhet a hőmérők higanyszála. A déli és a keleti országrészben ködképződésre is számítani lehet szilveszter éjszaka.

{A}

Az új év első napján is marad a túlnyomóan felhős égbolt, a nappali csúcsértékek mínusz 3 és 5 Celsius-fok között alakulnak, éjszaka mínusz 7 fokig hűlhet a levegő. Az este és másodikára virradóan az ország központi, nyugati és északi részén, valamint a hegyekben lehet csapadékra számítani, illetve a hegyvidéki térségekben és északnyugaton megélénkül a szél.

Január 2-án szintén a központi, a nyugati és az északi országrészben lesz nagyobb a csapadék kialakulásának esélye, a Bánságban és a Körösök vidékén havas eső, Erdélyben, Máramarosban, Észak-Moldvában és a hegyekben havazás várható. A nappali csúcshőmérséklet mínusz 1 és 7 Celsius-fok között alakul.