Csak ülünk a gép előtt, és kihasználnak, meglopnak

MTI 2018. december 30., 11:59

Jövőre tovább nő az internetes adathalász-támadások száma egy biztonságtechnikai szoftvermegoldásokkal foglalkozó cég előrejelzése szerint. Mondjuk nem is csoda, hiszen elemzésükből kiderül, hogy a foglalkoztatottak több mint negyede egyetlen munkahelyén sem részesült biztonsági képzésben.

A statisztikák szerint az incidensek jelentős része emberi hiba, szándékos károkozás vagy felelőtlen mulasztás miatt történik. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az Eset úgy véli, hogy a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök, valamint a közművek, infrastruktúrák, erőművek, ipari környezetek a következő évben is egyre inkább a kiberbűnözők célpontjaivá válhatnak. A virtuális valuták esetében

a titokban megfertőzött számítógépes rendszerek erőforrásaira támaszkodó illegális bányászat mértéke várhatóan tovább nő.

Kedvelt bűncselekmény volt és lesz a kriptodeviza-tárcák tartalmának ellopása, valamint a Bitcoin gyengülésével az újabb és nehezebben lenyomozható Monero, Ether, Feathercoin, Litecoin és hasonló virtuális pénzek ellen elkövetett zsaroló vírusos támadások, illetve az ezekkel összefüggő védelmi pénzek követelése. Ezen felül várhatóan tovább nő majd az ellátási láncok elleni és a célzott adathalász-támadások száma – vetítik előre.

{A}

A szakértők kiemelik, a zsarolóvírusok nagy száma és az ilyen incidensek kiemelt médiafigyelme miatt a felelősök belátták, hogy tervezés, adatvagyon-felmérés és folyamatos kibervédelem nélkül nincs biztonságos és folyamatos üzletmenet. A Eset közleménye rámutatott, már 2015-ben is napi tizenkét támadás ért egy átlagos céget, és ez a szám azóta sokkal magasabb lett.

Ugyanakkor az Eset felmérése szerint alig oktatják az informatikai biztonságot a cégek,

a foglalkoztatottak több mint negyede egyetlen munkahelyén sem részesült biztonsági képzésben.

A kutatás szerint a cégek biztonságtudatossága messze elmarad az elvárhatótól, jóllehet a tapasztalatok szerint az informatikai incidensek jelentős részét emberi hiba okozza, és hiába van a gépen a leghatékonyabb védelmi program,

a túlzott naivság, figyelmetlenség vagy hiszékenység továbbra is nagy lehetőséget ad a támadóknak.

A statisztikák szerint az incidensek jelentős része emberi hiba, szándékos károkozás vagy felelőtlen mulasztás miatt történik.