Fákat döntött az utakra a vizes hó – sürgősségi beavatkozásokra volt szükség

Széchely István 2018. december 28., 20:12

Fák dőltek az utakra, vastag ágak szakadtak le vagy hajlottak az út fölé a vizes hó súlyától a Kalondán átvezető út mentén csütörtökön és pénteken, de Máréfalva és Homoródfürdő között is történt hasonló. A Kalondán közel félszáz fa kivágására volt szükség.

Fotó: Beliczay László

Akadozott, időnként le is állt a forgalom egy-egy útsávon a 13A jelzésű országút Kalonda-tetőn áthaladó szakaszán pénteken

az útra szakadt vaskos faágak, illetve a biztonsági fakivágások miatt.

Az említett útszakaszon a vizes hó súlyától mélyen az út fölé hajlottak a fák ágai, sok le is törött. Egy autós szavai szerint

mindenki ki van készülve attól a szakasztól, frászt kapsz miközben átjössz a lehajolt ágak között kocsival”.

Fotó: Beliczay László

Lombhullató erdőn halad át a 13A jelzésű út a Kalondán, ahol csütörtökön előbb esett, aztán havazott, majd újra esett, a fák ágai nem bírták el a havat, sok letörött, egy részük pedig boltív-szerűen az út fölé hajlott – tájékoztatott Cătălin Romanescu, a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) Hargita megyei kirendeltségének igazgatója.

{A}

Elmondta, csütörtökön este a korondi önkormányzat – amelynek az ügykezelésébe tartozik az említett erdő – szakembereivel közösen és a közlekedésrendészet biztosításával megkezdték a közlekedést veszélyeztető faágak levágását. Éjjel egykor fejezték be a sürgősségi munkálatokat, de az ünnepnapok után folytatják a biztonsági fakitermelést az utak mentén Korond, Máréfalva és Szentegyháza környékén is. Nem csak a Kalondán, hanem

Máréfalva után, Homoródfürdő irányában is fák dőltek ki az út mentén csütörtökön

– tájékoztatott Cătălin Romanescu.

Fotó: Beliczay László

A sürgősségi fakitermelés pénteken reggel 9 órától folytatódott a Kalondán, a korondi polgármesteri hivatal mintegy 15 fős munkacsoportja vágta ki és szállította el a veszélyessé vált fákat, illetve távolította el a biztonságos közlekedést veszélyeztető faágakat. Katona Mihály, Korond polgármestere a helyszínen arról számolt be, sok fa kidőlt a vizes csapadék miatt – a fákkal szegélyezett útszakasz mentén

mintegy 30-50 fa kitermelésére volt szükség.

Hozzáfűzte, ezek egy része le volt pecsételve, ugyanis már tavasszal kivágásra ítélte azokat az útügy, de a kivágásuk nem történt meg.

Főleg az akácfákkal vannak gondjaink, mert azokon rajta maradtak a levelek, a hó megállt rajta és ráfagyott, és a súlyától gyökerestől fordultak ki a fák a földből”

– fogalmazott a polgármester.

Fotó: Beliczay László

A fakitermelést végző szakemberek a közlekedésrendészet közreműködésével végezték a munkájukat, de a közlekedést csak rövid időszakokra kellett teljesen leállítani, addig, ameddig a levágott faágakat összetakarították az egyik útsávra – tájékoztatott Katona Mihály. A munkálatok befejezését péntek estére ígérte, a következő napokon már csak akkor fognak dolgozni – mondta –, ha megismétlődik a jelenség és újabb sürgősségi fakivágásokra lesz szükség.

Fotó: Beliczay László

A kidőlt fák Máréfalván is gondokat okoztak csütörtökön. Kovács Imre polgármester arról tájékoztatott, hogy

a Cekenden egy fa a villanyvezetékekre dőlt és emiatt közel négy órán át szünetelt az áramszolgáltatás a településen délután fél négytől.

Mintegy három órán át Szentegyháza egy részén sem volt áram csütörtökön, de azt nem tudni, hogy kidőlt fa okozta-e a maghibásodást – közölte érdeklődésünkre Molnár Tibor, a település polgármestere.

Fotó: Beliczay László