Lehet, hogy szórakoztatók, de nagyon veszélyesek a pirotechnikai eszközök

Simon Virág , Iszlai Katalin 2018. december 30., 09:40

Pukkanásoktól és robbanásoktól hangos napokra ébredünk, s előre láthatóan éjszakai álmunkat is megzavarják a petárdák és más pirotechnikai eszközök. A rendőrök fokozottan ellenőrzik ezek árusítását, használatát az elkövetkező napokban.

A csillagszórókat is rendeltetésszerűen kell használni Fotó: Haáz Vince

Országszinten már december elején elindították a Tűzijáték névvel ellátott ellenőrzés-sorozatot, amely során a rendőrök előző évek tapasztalataiból vagy bejelentések alapján helyszíni ellenőrzéseket szerveznek a köztereken, piacokon, üzletekben pirotechnikai eszközök után kutatva.

{A}

A törvény előírási értelmében a petárdák, pukkanók, rakéták árusítása, birtoklása és használata tilos, bűncselekménynek minősül:

három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.

A jelenlegi szabályozás négy kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket – csak az F1-es kóddal jelölt első osztályba tartozókat, vagyis a csillagszórókat, szikrázó gyertyákat, tortagyertyákat, minifáklyákat, konfettiszórókat és recsegőket használhatja a lakosság, de csak azok, akik betöltötték a 18 évüket.

Az F2, F3, F4-es csoportba sorolt eszközöket – ezek között szerepelnek például a petárdák és pukkanók is – csak szakemberek használhatják. Lakossági használatuk, engedély nélküli gyártásuk, forgalmazásuk tilos. Ennek ellenére minden év decemberében

sokan próbálkoznak a tiltott eszközök értékesítésével.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ellenőrzéseket folytat a tűzijátékok, petárdák törvénytelen árusítása és használata ellen a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság: mint Gheorghe Filip rendőrségi szóvivőtől megtudtuk, csütörtökig tíz ilyen jellegű bűncselekményt azonosítottak a megyében. Ezek közül egyes esetekben árusításért, más esetekben birtoklásért indítottak eljárást, az akción során pedig

összesen 20 kilogrammnyi pirotechnikai eszközt foglaltak le.

{K1}

A szóvivő hozzátette, Hargita megyében hat cég rendelkezik engedéllyel az F1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök árusítására, ezek közül kettő-kettő Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson, egy-egy pedig Székelyudvarhelyen és Maroshévízen működik.

A székelyudvarhelyi helyi rendőrség vezetője, László Szabolcs érdeklődésünkre elmondta, hogy idén még nem „találkoztak” illegálisan petárdákat áruló személyekkel, de fel vannak készülve arra, hogy az év utolsó napjaiban lesznek ilyenek.

Tavaly Székelyudvarhelyen 3300 petárdát és más pirotechnikai eszközt koboztak el az illegális árusoktól,

Hargita megyében ez volt a legnagyobb ilyen jellegű tettenérés. László Szabolcstól megtudtuk, hogy a helyi rendőrök az elkobzott árut átadják a városi rendőrkapitányságnak.

A Maros megyei rendőrség sajtószóvivőjétől, Emanuela Ruginatól megtudtuk, hogy december elejétől ellenőrzik a pirotechnikai anyagok fogalmazását, és december 27-én kora délutánig nyolc személyt azonosítottak, akik illegálisan árulták a F1-es kóddal jelölt petárdákat és más hasonló szerkezeteket. A 16–32 év közötti marosvásárhelyi, dicsőszentmártoni és mezőzáhi személyektől összesen 4668 darab pirotechnikai eszközt koboztak el. A kivizsgálásokat folytatják, a tetten ért személyek ellen bűnügyi eljárás is indul.

A sajtószóvivő azt is elmondta, hogy mindig rendeltetésszerűen kell használni a pirotechnikai eszközöket, nem szabad gyermekek kezébe adni, s fontos, hogy megfelelő távolságra helyezzék el azokat az emberektől és a gyúlékony anyagoktól. Szilveszter éjszakáján rendszeresen történnek kisebb-nagyobb balesetek a petárdák helytelen használata miatt, s ezek kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének.