Kalákában készült az ünnepi műsor díszlete

Székelyhon 2018. december 28., 11:11

„Szép Tündérország támad föl szívemben, ilyenkor decemberben” – hangzott el a Kimenék én ajtóm elejébe című ünnepi műsor elején, amelyet Csíkdelnén mutattak december 26-án. A helyi kezdeményezésből született előadást legközelebb Csíkcsomortánban adják elő.

Fotó: Boier Kinga

A csíkdelnei Dobolyi-Szekeres Bernadette és családja karácsonyi műsort állított össze, amelyet elsőként a csíkdelnei kultúrotthonban mutattak be szerda este. A közösségépítő céllal szervezett ünnepi előadást ugyanakkor még további két településen láthatja majd a közönség, Csíkcsomortánban és Mindszenten.

{A}

A szervezőktől megtudtuk, már július óta készülnek a darabra, amelyet egy moldvai ének ihletett, ennek egyik sora lett végül a műsor címe is: Kimenék én ajtóm elejébe. A díszletet több héten át készítették, hogy megfeleljen a műsor hangulatának, témájának.

Delnén nagyon sok lelkes ember lakik, akik szívesen kalákáznak, így készült a díszlet összes darabja. Mindenki hozzátette a magáét, ezért az előadást mindenki egy kicsit magáénak is érezhette

– mesélte a főszervező. Hozzátette, összesen 34 önkéntes vállalt szerepet a műsorban. Az előadásra a belépés ingyenes, viszont volt rá lehetőség, hogy a résztvevők adakozhassanak a bejáratnál elhelyezett dobozba. A közel másfél órás műsort telt ház előtt mutatták be.

A nézők nem mindennapi ízelítőt láthattak egy igazi, családias hangulatú karácsonyról, hiszen többnyire mindenki számára ismert karácsonyi versek és dallamok hangzottak el. Az éneklésbe a résztvevők is bekapcsolódtak, az ismert énekeket közösen énekelték az előadókkal.

Nagyon örvendek annak, hogy vannak még ilyen emberek, mint a Dobolyi család, akik saját idejüket és energiájukat feláldozva vállalták, hogy tesznek a falunkért, hogy itt is éljenek a hagyományok

– mesélte egy helybéli az előadás végén.

Az ünnepi, karácsonyi énekeket és verseket tartalmazó műsort Csíkcsomortánban is előadják december 29-én este 6 órától a helyi kultúrotthonban, majd jövőben január 3-án este 7 órától a csíkmindszentiek is láthatják.

Boier Kinga