Ez a gyergyószentmiklósi házszentelések programja

Pethő Melánia 2018. december 27., 16:38

A Szent Miklós plébániához tartozó körzetben csütörtökön, karácsony harmadnapján már elkezdődtek a házszentelések Gyergyószentmiklóson. Mutatjuk a programot.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Régen a házszentelés vízkereszt napján, vagyis január 6-án zajlott, de egy ideje már karácsony után elkezdődik, mivel a lakosság számának növekedésével lehetetlen egy nap alatt minden családhoz ellátogatni. A gyergyószentmiklósi három plébánia hívei számára külön szerveznek házszentelést.

A Virág negyed tíz tömbházában már megáldották a hajlékokat csütörtökön a Szent Miklós plébánia lelkipásztorai, a lakónegyed további otthonait ma keresik fel. A program szerint a művelődési ház oldalán található tömbházak hajlékait szentelik meg, továbbá a Nicolae Bălcescu utca (a Tűzoltó utcától felfelé), a Stadion, a Kapu, a Kossuth Lajos (Tűzoltó utcától felfelé), és a Pacsirta utca hajlékaiba viszik el pénteken a Szent Keresztet.

{A}

A Szent Miklós plébániához tartozókat szombaton négy csoport keresi fel. Az első csoport a Kárpátok, Makkos, Kiss Antal, Mocsár utcákban lakókhoz látogat el, a második csoport az Építők, Temető, Újélet, Nyír, Győzelem, Földvári Károly, Varga Katalin utca hajlékait áldja meg. A harmadik csoport a Kápolna, Alma, Fenyő és a Fecske utca, a negyedik csoport a Forradalom negyedi tömbházak lakóit keresi fel.

Vasárnap, december 30-án a Kórház utca magánházai és tömbházai, a Téglagyár, a Miron Cristea utca, illetve a Békény (Régigyár utcától felfelé) és a Víz utca otthonai szerepelnek a házszentelés programjában.

Szilveszter napjára és új év első napjára nincs házszentelés ütemezve, a szertartást január 3-án és 4-én folytatják a lelkipásztorok által vezetett csoportok. A Szent Miklós plébániához tartozó hívek számára pót-házszentelést január 5-én és 6-án tartanak.

A Szent István Király Ereklyéinek Átvitele plébániához tartozó körzetekben január 2-6. között zajlik a házszentelés, a Munkás Szent József plébániához tartozó városrészek hajlékaiba január 2-10. között viszik a Szent Keresztet. A felszegi plébánia január 11. és 12-re ütemezi a pót-házszenteléseket.

A házszentelések menete megtalálható az egyes plébániák internetes felületein.