Hagyományteremtő élő betlehemezés

Simon Virág 2018. december 23., 19:48

Első alkalommal adták elő élőben Jézus születéstörténetét a Maros megyei luka-ilencfalvi református templom udvarán vasárnap. A közösség az élő betlehemezéssel hangolódott a Megváltó születésének ünnepére.

Élő betlehemessel hangolódtak az ünnepre Fotó: Haáz Vince

A szemerkélő eső ellenére ünnepi hangulat volt vasárnap délután a Maros megyei luka-ilencfalvi református templom udvarán, ahol első alkalommal adták elő élőben Jézus születéstörténetét.

A templom bejáratával szemben istállót építettek, benne gyertyák égtek, Mária és József, valamint a Kisjézus fogadta a Napkeleti bölcseket.

A Szent családnak átadták az istállót, így az udvarra szorultak az állatok: ott mekegett a kecskegida, békésen legelészett a szamár és a berbécs. Fiatal családosok öltöttek angyalszárnyakat és kísérték a pásztorokat a jászolhoz, s ők biztatták az egybegyűlteket, hogy énekeljék: Dicsőség a magasságban Istennek és a Földön békesség, és az emberekhez jóakarat. Az angyalok fényt is osztottak meggyújtva a bejáratnál kapott kis gyertyákat, így a lassan sötétedő udvaron a kis közösség fénye világított.

Fotó: Haáz Vince

Az élő betlehemezés ötlete Sándor Istvántól és Orsolyától származik. Orsolya kézdimartonfalvi, ott hagyomány, hogy élő betlehemest adnak elő a gyermekek karácsony előtt. Miután férjhez jött Luka-Ilencfalvára, szerette volna itt is meghonosítani ezt a hagyományt, ezért 

férjével javasolták a fiatal házasoknak, hogy adják elő a karácsonyi történetet.

„A fiatal házasok és a gyermekek is örömmel kapcsolódtak be az élő betlehemezés megszervezésébe. Kisebb gondot okozott, hogy rövid volt az idő, s nehéz volt összehangolni a szereplők próbáit. De végül minden jól sikerült, s reméljük, jövőre is lesz folytatása" – avattak be.

Fotó: Haáz Vince

A kis jelenet után  a szervezők zsíros kenyeret és meleg teát szolgáltak fel, és lehetett fényképezkedni a betlehemes egyik legsikeresebb mellékszereplőjével, a szamárral is.

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

Fotó: Haáz Vince

{A}