Leterhelt sürgősségi osztály Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. december 22., 12:16

Tavalyhoz képest ötezerrel több, azaz 37 ezer beteg kapott segítséget idén a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályán. A betegek 40 százalékát a háziorvosa is elláthatta volna. A háziorvosi-ügyeletek jelenthetnének megoldást a helyzetre.

Folyamatosan növekszik a sürgősségi osztályon ellátott betegek száma Sepsiszentgyörgyön Fotó: Henning János

Sokan indokolatlanul kérnek sürgősségi ellátást, miközben a háziorvos vagy az ambulancián szolgálatot teljesítő orvos is elláthatná őket – mutatott rá András-Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója minap elmondta, folyamatosan növekszik a sürgősségen ellátott betegek száma, az osztály leterhelt, és ezt még fokozza, amikor visszaélnek a szolgáltatásaival.

Idén a sürgősségen 37 ezer beteg kapott segítséget, ez ötezerrel több, mint tavaly.

A betegek 40 százalékát háziorvos is elláthatta volna, vagy az ambulancián orvosolhatták volna a panaszaikat. Ráadásul 15 ezer beteg úgy ment be a sürgősségre, hogy a számítógépes rendszerből kiderült, már volt időpontjuk az ambulanciára, csak nem volt türelmük kivárni.

Minden beteget a súlyosság alapján már érkezéskor besorolnak, színkódokat kapnak, hogy mindig a valóban sürgős esetek élvezzenek előnyt, az enyhébb panaszokkal érkezők hosszabb ideig várakoznak.

Idén a betegek 67 százaléka zöld kódot kapott, ami köztes állapotot jelent a valódi sürgősség és az alapellátásban is megoldható betegségek között.

Az átlag várakozási idő a sürgősségen 30-40 perc, egy eset ellátása a kórháznak átlag 45 lejbe kerül. Az igazgató elmondta, előfordult, hogy egy fiatalember szombaton mentővel vitette be magát a sürgősségre, hogy levágják a lábáról a gipszet, holott hétfőre volt időpontja a szakrendelőbe. Ilyenkor a valódi sürgősségektől veszik el a mentőt, az időt, a szakembert – mutatott rá.

{A}

Elismerte azt is,

ha lenne háziorvosi-ügyelet az tehermentesíthetné a sürgősséget, hiszen jelenleg éjszaka és hétvégeken csak a sürgősség jelent megoldást.

Az ambulancia sok rendelőjében hosszas az előrejegyzési idő, ezért sokan inkább bemennek a sürgősségre várakozás helyett. Igyekeznek ezt a problémát megoldani: a kardiológián például korábban 60 napos volt a várakozási idő, de alkalmaztak még egy orvost, így jelenleg két hetet kell várni időpontra. Most a gasztroenterológián a leghosszabb – három hetes – a várakozási idő.

Sok problémát meg lehetne oldani, ha több alkalmazottat foglalkoztatnának, ám amíg nem növelik a kórházak finanszírozásának mértékét, erre korlátozott lehetőségeik vannak.

A panaszokról 

A legtöbb esetben az alkalmazottak hozzáállása miatt panaszkodnak a betegek és a hozzátartozók a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban. András-Nagy Róbert kórházigazgató belátta, valóban vannak gondok a hozzáállással, de nem lehet általánosítani, hiszen az alkalmazottaik többsége kifogástalanul végzi a munkáját. Ugyanakkor arra bátorít mindenkit, hogy ha elégedetlen a szolgáltatásaikkal, a kórház vezetőségénél tegyen panaszt, mert csak ez esetben tudnak hivatalos eljárást kezdeményezni. Hozzátette,

2011 óta több mint 300 esetben foganatosítottak valamilyen büntetést, és elbocsátásokat is voltak fegyelmi okokból.

Szinte minden gyűlésen napirendre tűzik, hogy a megfelelő bánásmód ugyanolyan fontos a betegellátásban, mint a diagnózis felállítása és a kezelés. Az igazgató ugyanakkor rámutatott, hogy nincsenek eszközei a teljesítmény vagy a pozitív hozzáállás ösztönzésére. A kórház vezetősége nem állapíthat meg különbséget az eredmény, a hozzáállás, az ellátott betegek száma alapján.

A sepsiszentgyörgyi kórházban jelenleg mintegy ezer alkalmazott dolgozik.