Irodákat létesítenek, közösségi teret alakítanak ki a Sapientián

Molnár Rajmond 2018. december 20., 21:01

Folytatják a több mint két éve felfüggesztett felújítási munkálatokat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Átalakítják többek között az egyetem kis és nagy auláját is.

A felsőoktatási intézmény délkeleti sarkát is átalakítják. Folyamatban lévő korszerűsítés Fotó: Pinti Attila

Lázár Ede dékán tájékoztatása szerint a felújítás részeként teljesen beépül a felsőoktatási intézmény tetőtere, a B szárnyon a planetáriumnak szánt épületrész mellett egy közösségi teret alakítanak ki a hallgatók részére.

Ugyanakkor a tetőtér A szárnyában kutatói irodákat hoznak létre. A korszerűsítés másik részeként a felsőoktatási intézmény délkeleti sarkát alakítják át: megtörténik a kis és nagy aula felújítása, valamint az előttük lévő hall átalakítása is, mindemellett pedig műszaki laborokat is kialakítanak az említett részen.

{A}

Az egyetemi épület déli oldalán található lépcsőházat, amely jelenleg a hatodik emeletet a másodikkal köti össze, átépítik,

lehozzák egészen a földszintig. Ez a tűzvédelmi előírások betartása miatt fontos – részletezte a dékán. Továbbá a déli oldalon továbbra is lesz másodlagos bejárat az épületbe – tudtuk meg. A már megkezdett munkálatok összértéke 5,3 millió lej. A tervezett felújítás további részleteit a jövőben végzik el.

Mint ismeretes, az egyetemen 2014 augusztusában kezdődött el a korábbi épületfelújítás, akkor teljes mértékben átalakították az épület homlokzatát, és nagyrészt a hőszigetelési munkálatokat is elvégezték. Emellett többek között kicserélték az ajtókat és az ablakokat, új elektromos hálózatot és vízellátó rendszert építettek ki, felújították a bentlakási szobákat (minden szoba bútorzatát kicserélték), és a legfelső emeleten kialakítottak egy épületrészt, amely a jövőben planetáriumként funkcionál majd.

A felújított épületet 2015. április 20-án adták át, ám a felsoroltak mellett több olyan nagyszabású elképzelés is a tervek részét képezte, amelyeket akkor nem sikerült megvalósítani.