Teret hódít Székelyföldön a floorball

Dobos László 2018. december 21., 14:49

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Erdélyben a floorball (vagy palánklabda), a jégkoronghoz hasonló labdajáték, amelynek második éve már komoly bajnoksága van. Az újonc csíki gárdát mutatjuk be röviden.

A csíkszeredai floorballcsapat. Nagy terveik vannak Fotó: Forrás: Szávuj Attila

Romániai Floorball Liga néven rajtolt el novemberben a 2018–19-es bajnokság alapszakasza, a benevezett hat csapat áprilisig öt forduló során találkozik, fordulónként két-két mérkőzést játszva. A mezőny: Gyergyószentmiklósi Warriors, Marosvásárhelyi Red Arrows, Sepsiszentgyörgyi Pro Sepsi, Székelyudvarhelyi Floorbulls, Székelyudvarhelyi Black 69 és Csíkszeredai FE.

Az alapszakaszt a májusi rájátszás követi – tudtuk meg Szávuj Attilától, a Csíkszeredai Floorball Egyesület (CsFE) vezetőjétől.

A floorballnak 1986 óta van nemzetközi szövetsége, Magyarországon is már rég, 1989-ben alakult meg a szakszövetség, Romániában ennek megalakítása még késik. A 2000-es években Izsák-Székely Lóránt testnevelő tanár, Csíkszentmihály jelenlegi polgármestere próbálkozott szövetségalapítással és a sportág népszerűsítésével.

Tornát is rendeztek Szépvízen a csíkiak Fotó: Gábos Albin

Nemrég ismét terítékre került egy szakszövetség megalakítása, és Szávuj szerint van is esély erre. A nemzetközileg egyre elismertebb floorballnak már az olimpiai programba való bekerülése érdekében is komoly lépések történtek.

Hol alakult a floorball?

Két nemzet is saját találmányának tartja ezt a jégkoronghoz hasonlító sportágat. Az 1960-as évek végén az Egyesült Államokban már játszották a floorhockey nevű játékot (hasonló ütőkkel a mostaniakhoz). Svédországban is kitaláltak egy nagyon hasonló játékot az amerikaihoz, amit innebandynak neveztek el.

{K1}

Céljuk az volt, hogy a hoki agresszivitásától tartózkodóknak egy ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább sportágat hozzanak létre, ami tornateremben játszható. A svéd szövetség 1981-ben alakult meg, a játékszabályokat is ekkor rögzítették, a floorball név a Nemzetközi Floorball Szövetség (International Floorball Federation, IFF) megalakulásától, 1986-tól használatos.

Az első Floorball Európa-bajnokságot férfiaknak 1994-ben Finnországban, nőknek 1995-ben Svájcban rendezték, a férfiak első világbajnokságát 1996-ban Svédországban, míg a nőkét 1997-ben Finnországban tartották.

Korong helyett műanyag labda

A floorball számos elemet kölcsönzött a jégkorongból: a mezőnyjátékosok itt is ütővel játszanak, a pályán egyszerre öt plusz egy fő lehet, a játékidő háromszor húsz perc, a csapatok pedig sorcseréket alkalmaznak és általában két-három sorral állnak ki egy-egy mérkőzésre.

Eltérés viszont, hogy a játéktér kisebb, mint a hokiban (60x30 méter helyett csak 40x20), a palánk magassága pedig fél méter. A mezőnyjátékosok a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű karbonszálas ütőkkel rendelkeznek.

Fotó: Gábos Albin

A kapusnak nincs ütője, sisakot, nagy méretű mell-, térd-, illetve lábszárvédőket visel. A floorballt nem koronggal, hanem egy speciális lyukacsos labdával játsszák, amely műanyagból készül és huszonhat lyuk van rajta. A labdát nagy erővel is meg lehet lőni, nem okoz komolyabb sérüléseket.

A labdát ütővel lehet megjátszani, egyszer lábbal is hozzá lehet érni, de tilos gólt rúgni. Tilos az ellenfél ütőjére ütni, visszahúzni, felemelni, ezekért akár kiállítás is adható.

A test-test elleni játék engedélyezett, amennyiben az a labdáért folyik, ugyanakkor a szabálytalan lökéseket és feltartásokat akár kiállításokkal is szankcionálhatják. Az ütőt nem lehet derékmagasság fölé emelni, illetve térdmagasságig lehet a levegőben megjátszani.

Floorball decemberben

A székelyföldi floorballmozgalom decemberi naptárában két nagy esemény szerepel: a hónap elején tizenöt csapat vett részt a Szépvízen megrendezett Mikulás-kupán, szombaton pedig a székelyudvarhelyi Rákóczi Sportcentrumban lépnek pályára a 9. Rákóczi Kupáért.