Szilveszteri Hahota: semmi politika, semmi trágárság

Szász Cs. Emese 2018. december 20., 15:01

Politika és trágárság nélkül, csak a félreértéseken alapuló klasszikus kabaré elemeivel szórakoztatja a közönséget a Hahota Színtársulat idei szilveszteri kabaréja. A Hülyeség nem akadály című műsor ezúttal is négy bohózatból áll.

Színházszerű kabarét nyújt a Hahota Színtársulat Fotó: Facebook/Hahota

A Hahota színtársulatot nagyon jól ismeri a közönség szerte Székelyföldön: a tavalyi szilveszteri kabarét például 81-szer játszotta el a társulat, s 31 előadást játszottak az őszi kabaréból is – tudtuk meg a kabarétársulat alapítójától, Puskás Győzőtől. „Aki nevetni akar, az tudja, hogy számíthat év végén, év elején a Hahotára. Ráadásul mi maradunk a megszokott vágányon, vagyis a klasszikus bohózatoknál. Itt nincsen politika, trágárság, nem mondunk ki mindent,

félreértéseken és pikantérián alapul a humor forrása ezekben a darabokban,

ráadásul az egész kicsit olyan színházszerű” – ismertette a Hahota sajátosságait. Hozzátette, idén is négy klasszikus bohózatot sikerült összeválogatni, mindegyik vadonatúj, egyiket sem látta még a közönség.

Hogy honnan lesz mindig új klasszikus bohózat? Erre a kérdésre a szilveszteri produkció színpadra vitelében szerepet vállaló Kovács Levente rendező adta meg a választ. „A Színházi Élet című, 1920 és 1944 között megjelenő folyóirat mellékleteiben rengeteg vígjáték, bohózat jelent meg, ugyanakkor gyűjteményes kötetekből is válogatunk. Ha valaki kérné tőlünk, jelen pillanatban is három évre előre el tudnánk mondani, hogy mit fogunk játszani” – mondta Kovács Levente. Megjegyezte, ők szeretik tartani magukat az irodalmi kabaréhoz, olyan jeleneteket játsszanak, amelyek bár a két világháború között íródtak, ma is aktuálisak.

A klasszikus kabaré egy túlélő műfaj

– mutatott rá a rendező. Mint mondta, nekik egyfajta küldetésük is az ízlés pallérozása, ráadásul közben bebizonyítják, hogy nem csak trágársággal, minden gondolkodás nélküli kimondásával lehet nevetésre ösztönözni a nézőt.

{A}

Kovács Levente tájékoztatott, címnek általában egy jeleneteket összegző, frappáns, sokatmondó mondatot szoktak választani, a mostanit a marosvásárhelyi városvezetés rendelkezései ihlették:

ki szeretnék mondani a világnak, hogy „a hülyeség nem akadály”.

A próbafolyamat utolsó száz méterében van a társulat. Mint beavattak, az elején még hangosan nevettek a poénokon ők is, de most már mindenki csak a saját szerepére koncentrál. Megvan már a díszlet, a jelmezek sora, szerdán megtartották az első összpróbát is, de a karácsony kivételével minden nap próbál a társulat, hogy a december 28-ai bemutatóra a legjobb formáját hozzák majd az előadásnak.

A bemutatót december 28-án, pénteken 19 órától a Maros Művészegyüttes termében tartják,

aztán 29-én, majd 30-án és 31-én is lesznek előadások. Január elején már megkezdődnek a kiszállások is, hét közben Székelyföldet járják, hétvégéken ismét Marosvásárhelyen nevettetik a közönséget. Az előadások helyszínei hónapok óta le vannak foglalva, februárban már az 50. előadást játssza majd a társulat.

Az előadásban résztvevők
Fellépnek: Puskás Győző, Székely M. Éva, Cseke Péter, Gönczi Katalin, Kelemen Barna, Gáll Ágnes, Szőlősi P. Szilárd és Halmágyi Éva. Énekel: Jakab Bodoni Ildikó. Rendező: Kovács Levente.