Nem okoztak fennakadásokat az elmúlt napok havazásai Hargita megyében

Széchely István 2018. december 19., 15:55

Mintegy 500 tonna csúszásgátló anyagot szórtak az országutakra az elmúlt éjszakákon Hargita megyében – nem okozott fennakadásokat a közlekedésben, az áramellátásban és a tanítási program lebonyolításában a jelentősebb mennyiségű havazás.

A hóeltakarító járművek mellett az időjárás is besegített a csúszásmentesítésbe Fotó: Gecse Noémi

Sem az országutak, sem a megyei, illetve községi utak hómentesítését, illetve csúszásmentesítését illetően nem kapott problémákról szóló bejelentést az elmúlt napokban Hargita Megye Prefektusi Hivatala, és nem érkezett ilyen jellegű hívás a 112-es sürgősségi segélyhívószámra sem. Az intézmény szóvivője, Adrian Pănescu arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt időszakban

nem voltak komolyabb fennakadások az országutakon, dacára annak, hogy helyenként 15–20 centiméter hó hullott.

Keddre virradóra bőséges téli csapadék miatt

mintegy 300 tonna csúszásgátló anyagot szórt az utakra az útügy, majd szerdára virradóra újabb 200 tonnányit.

Mindkét éjszaka 30 hóeltakarító és csúszásmentesítést végző járművel tisztították a Hargita megyei országutakat. Az időjárás is besegített a munkába, ugyanis kedden reggel már a hegyvidéki területeken – a Gyilkos-tó, Bucsin-tető és Borszék térségében – is 0 és plusz 1 Celsius-fok között volt a hőmérséklet, így nagyrészt már azok az útszakaszok is feketék voltak – tájékoztatott a prefektusi hivatal szóvivője. Kérdésünkre elmondta,

időjárás okozta áramkiesések sem voltak, illetve kidőlt fákról sem kaptak bejelentést, dacára annak, hogy nagy mennyiségű hó hullott, ami aztán a hőmérséklet emelkedésével vizessé vált.

E tekintetben szerencsés is volt a megye, ugyanis nem erősödött meg a szélmozgás az elmúlt napokban – vélekedett Adrian Pănescu.

Az oktatási program is akadálytalanul zajlott, a prefektusi hivatal kapcsolatban állt a megyei tanfelügyelőséggel, de az intézmény még az elzártabb településekről sem kapott az oktatás átmeneti megszakítására vonatkozó kérést.

{A}

Más megyékben gondok voltak

Az ország más részein komoly fennakadásokat okozott a havazás: hétfő reggeltől kedd reggelig

több mint száz fát döntött ki a szél, a katasztrófavédelmi felügyelőséget tizenegy megyében riasztották különféle, havazással kapcsolatos vészhelyzetek miatt.

Kedden reggel 300-nál több településen voltak áramellátási gondok az időjárás miatt, és négy megye több mint száz iskolájában nem volt tanítás. Utóbbi probléma hétfőn még kiterjedtebb volt, akkor ugyanis tizenhárom megye közel kétszáz tanintézetében kellett felfüggeszteni a tanítást.